2021. január 22.,
péntek, Vince, Artúr napja

Paletta: Sok szeretettel köszöntjük Szenthelyi Miklóst közelgő 70. születésnapja alkalmából

2021. január 7., csütörtök 14:30

Szenthelyi Miklós 1974-ben lesz az Országos Filharmónia szólistája, számos hegedűversenyt megnyert. A hegedűművész a Palettában mesélt életéről és pályafutásáról Paletta című műsorunk csütörtöki adásában.

Szenthelyi Miklós gyermekként zongorázni tanult, mert édesanyja zongoratanárnő volt és viszonylag későn, 9 éves korában kezdett el hegedülni, tanára pedig Lányi Margit volt, akinek nagyon sokat köszönhetett.

Egy nagyon szigorú személyiségről beszélünk, akinek azért tartozom komoly és örök hálával, mert volt egy pedagógus, aki „torkon ragadta” az embert és terelte a munka felé és ezt Margit néni maximálisan tette – mondta Szenthelyi Miklós.

Édesanyja halála után a gyermek Szenthelyi Miklósban valami megfordult és innentől kezdve elkezdett keményen dolgozni, gyakorolni, tulajdonképpen egész pályáját végigkísérte azt mind annak köszönhette, hogy világéletében kőkeményen gyakorolt.

Átállni a katedra másik oldalára azt jelentette neki, hogy a főiskolán Kovács Dénes volt a mestere, és ahogy lediplomázott szinte másnap már tanítani is kezdett tanársegédként, ennek pedig már 47 éve. Elképesztő mennyiségű nagyon tehetséges növendéke volt, vannak köztük olyanok is, akik nagyon komoly karriert értek el.

1988-ban, a főiskolán végzett tanítványaiból megalapította a csak vonósokból álló Magyar Virtuózok Kamarazenekart, amelynek művészeti vezetője, 1999 óta karmestere is. Az együttes hamar népszerű lett itthon és külföldön, bejárták szinte egész világot.

A teljes beszélgetés:

HírTV