2020. február 27.,
csütörtök, Edina napja

Paletta: Lázár Ervin Program – Esélyegyenlőség a kultúrában

Hír TV

2019. október 9., szerda 19:00

A Paletta szerdai adásában a 7. Kürtőskalács Fesztiválról, a Lázár Ervin Programról és a Macskafogó musicalről tudhattunk meg érdekességeket.

7. Kürtőskalács Fesztivál – „Mert #kürtőskalácsoznijó”

Magyar, erdélyi vagy székely eredetű? Ha úgy vesszük, mindhárom igaz. András Tünde, a 7. Kürtőskalács Fesztivál rendezvény igazgatója mesélt a hungarikumként is bejegyzett, sokak által kedvelt, édes, kelt tészta alapú süteményről. Dorongfánkként, botra tekercsként, de sok más néven is ismerik. A különféle nevek, receptek és a rendezvény eredete is szóba került a műsorban. A rendezvényen különféle programokkal várják az érdeklődőket a Vajdahunyadvárában, október 11-től 13-ig.

Lázár Ervin Program – Esélyegyenlőség a kultúrában

A 20. század egyik legnagyobb mesemondója Lázár Ervin volt. Fekete Péter az EMMI kultúráért felelős államtitkára beszélt a november 15-én induló és 2020. április 30-ig tartó programról. Magyarország kormánya ennek keretében lehetőséget biztosít a gyermekeknek, hogy egyenlő esélyekkel részesülhessenek a kultúra adta élményekben. A különféle évfolyamoknak, elsőtől nyolcadik osztályig, más-más lehetőségeket biztosítanak a valamilyen színház-közeli programon való részvételre.

Macskafogó musical a József Attila Színházban

Egy hete mutatták be a Macskafogó című rajzfilmből készült musicalt. Feke Pál színművész beszélt Lusta Dick, az Intermouse trombitás rendőr egerének szerepéről és a darab létrejöttéről. A rajzfilm színpadi verziója szövegében szinte azonos az eredeti művel, zeneiség tekintetében ugyanakkor sok az újítás. Szente Vajk írta és rendezte, Juhász Levente írta a zenéjét. Az előadás Nepp József és Ternovszky Béla rajzfilmje alapján készült „zenés gegparádé”.

Hír TV