2020. április 3.,
péntek, Buda, Richárd napja

Paletta: Happy 2020

Hír TV

2019. december 31., kedd 19:00

Az év utolsó Palettájában bemutatjuk a pezsgő történetét, majd egy mini koncertkörútra invitáljuk önöket, végül pedig megismerhetik a Kelemen Kabátban legújabb dalát.

A pezsgő története – A „Csillagokat ivó apát”

Az első pezsgőt 1670 és 1715 között Reims közelében, a champagne-i borvidékhez tartozó hautvilliers-i Szent Benedek-rendi apátság pincevezetője dom. Pierre Pérignon készítette, úgy, hogy parafa dugóval zárta le a borosüveget. Sokáig titokban tartották az előállítási folyamatot, ennek ellenére azonban a 18. században sokfelé ismeretes volt, és a 19. században már Európa-szerte készítettek pezsgőt. Törley József 1882-ben határozta el, hogy   a franciaországi Reimsben szerzett ismereteit Magyarországon kamatoztatja. Etyek környékén talált a franciaországi Champagne-hoz hasonló talaj és klíma adottságokkal rendelkező szőlőültetvényeket, melyeknek borai kiválóan megfeleltek a pezsgő készítéséhez.

Happy 2020 – A Chameleon Jazz Band újévi mini koncertkörútja

Kisebb turnéra indul a Chameleon Jazz Band, az első fellépésük a MOM Kulturális Központban lesz január 3-án. Ezt követően a Szlovákiai Somorján, a Cseh Brno-ban és végül Bodrogkeresztúron lesz látható a koncert. A hagyományos újévi előadásokon vadonatúj dalok és régi kedvencek is felcsendülnek. Az együttes 2003-ban alakult Budapesten, alapítója és művészeti vezetője, az Artisjus-díjjal kitüntetett Bálint Rezső harsonaművész.  Számos tematikus estjük vált ismertté az elmúlt időszakban, de legnagyobb sikereiket kétségkívül egész estés show-műsoraikkal aratják. Repertoárjuk felöleli a múlt század szinte összes műfaját, a szving-klasszikusoktól a latin ritmusokon  át egészen a jazz-rockig.  

Megjelent a Kelemen Kabátban legújabb dala

A Kelemen Kabátban egy 2013-ban alakult popzenekar. Stílusuk rengeteg zenei hatásból áll, legfontosabbak az elektronikus, a hiphop és a rock.  A kezdeti években a polgárpukkasztás és az irónia dominált a dalszövegekben és a zenékben egyaránt. 2016 óta a zenekar állandó résztvevője a legnagyobb hazai fesztiváloknak és kluboknak, sikerének titka a karakteres dalszövegek és a sokszínű, professzionális zenei hangzásvilág ötvözetében rejlik. Az Egy Van című legújabb daluk nemrégiben jelent meg. Az együttes 2020 tavaszán az Akvárium klubban mutatja be az új kislemez dalait, valamint közönség elé tárja a minden eddiginél látványosabb új koncertműsorát.

Teljes műsor:

Hír TV