2019. december 12.,
csütörtök, Gabriella napja

Napról napra: A jobbközép erők egyhangúlag megszavazták a német politikust

Hír TV

2019. július 21., vasárnap 22:49

A hét legfontosabb belpolitikai eseményeivel várja Önöket Napról-napra című műsorunk, amelyben többek között a következőkről lesz szó: Határozott elvárásai vannak magyarországnak az Európai Bizottság új elnökével szemben; A családok állnak a jövő évi költségvetés középpontjában; Idiótának nevezte a Hír TV nézőit a jobbikos Varga-Damm Andrea.

A Fidesz-KNDP 13 szavazata nélkül nem lett volna meg Ursula von der Leyen többsége - hangsúlyozta Hidvéghi Balázs. A kormánypárti EP-képviselő leszögezte: az Európai Néppárt magyar delegációjának határozott elvárásai vannak von der Leyen-nel szemben. Ujhelyi István szocialista EP-képviselő a Hírtelevíziónak azt mondta: azért voksolt nemmel, mert elfogadhatatlannak tartja azt az eljárást amellyel a politikust megválasztották.

Megnehezíti az Európai Bizottság új elnökének munkáját, hogy mindössze 9 szavazaton múlt megválasztása - erről számolt be híradónk brüsszeli tudósítója.

Ursula von der Leyen megkönnyebbülve vette tudomásul a személyéről szóló szavazás eredményét.

A baloldali frakciók nem voltak egységesek a voksoláson, míg a jobbközép erők egyhangúlag megszavazták a német politikust. 

Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő a Hírtelevíziónak azt mondta: azért szavazott nemmel, mert elfogadhatatlannak tartja azt az eljárást amellyel von der Leyent megválasztották.

Hidvéghi Balázs európai parlamenti képviselő hangsúlyozta: a Fidesz-KNDP 13 voksa nélkül nem lett volna meg a német politikus asszony többsége. 

Mint mondta: az Európai Néppárt magyar delegációjának határozott elvárásai vannak vele szemben.

Hozzátette: bízik benne, hogy az uniós bevándorlás kérdésében is új korszakot jelent a bizottsági elnök megválasztása.

Elsők között gratulált Jean Claude Juncker az utódjának. A leköszönő elnök azt írta közösségi oldalán, hogy biztos benne, hogy von der Leyen jó vezető lesz, de az a feladat amit el kell látnia hatalmas felelősséggel és kihívással jár.

A német kancellár elkötelezett európainak nevezte a távozó védelmei minisztert. Angela Merkel úgy fogalmazott: még ha el is vesztette egyik régi miniszterét, nyert egy új partnert Brüsszelben.

Ursula von der Leyen megbízatása november 1-jén kezdődik és öt évre szól.

Hír TV