2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:35

Napi aktuális

Varga Judit: Brüsszelben egyre jobban értik a magyar álláspontot

Hónapokig tartó tárgyalások jogállamisági kérdésekről és a magyar helyreállítási tervről, majd megegyezés Brüsszellel. Mi zajlott a háttérben? Mikor érkezhetnek a Magyarországnak járó uniós pénzek? A stúdióban Varga Judit igazságügyi miniszter.

  • Varga Judit: Brüsszelben egyre jobban értik a magyar álláspontot

A háttéregyeztetések és a nyilvánosság tudtával zajló tárgyalások után múlt hét végére megszületett a megállapodás az Európai Unióval. Az Európai Tanács elfogadta a Magyarország helyreállítási tervéről és a jogállamisághoz kapcsolódó úgynevezett feltételességi mechanizmusról szóló jogszabályokat.

Brüsszelben egyre jobban értik a magyar álláspontot

– ismételte meg korábbi kijelentését Varga Judit a HírTV stúdiójában.

Az az eredmény, ami a múlt héten bekövetkezett egyrészt a magyar közigazgatásnak is a sikere (…) ez egy hatalmas magyar csapatmunka eredménye és ez láthatóvá vált, tehát gyakorlatilag az anyagmennyiség szintjén tettük láthatóvá a brüsszeli közönség számára, hogy a magyarok, amit megígértek és vállaltak, azt teljesítették is

– mutatott rá.

Kiemelte, emberek és anyagi erőforrások hihetetlen mennyiségben mozdultak meg, ezt nem lehetett nem láthatóvá tenni.

Arra a felvetésre, hogy az ügyben az Európai Parlament nyomást kívánt gyakorolni az Európai Bizottságra, Varga Judit elmondta,

az EP-nek ebben az eljárásban a kezdetektől nem osztottak lapot volt egy túlmozgása, amit sikerült a helyén kezelni (…) a parlament a probléma része és nem a megoldás része, mert, ha igazán Európáért, az európai értékekért és az egységért aggódnának, akkor nekik konstruktív megfigyelőként kellett volna részt venniük az eljárásban.

Varga Judit, úgy véli, „most nem szabad bántani” az Európai Parlamentet, hiszen meg kell küzdenie egy gigantikus korrupciós botránnyal.

Magyarország teljesítette az uniós vállalásait

A tárcavezető adásunkban azt mondta, hogy a megegyezés szerinti határidőkre életbe lépnek az új jogszabályok, elkezdenek működni az új intézmények, így – szerinte – nem lesz akadálya annak, hogy Magyarország minden neki járó uniós forráshoz hozzájusson.  

Teljes beszélgetés: 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!