2023. 12. 01. Péntek Elza napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napindító 07:55

Napi aktuális

Rétvári Bence: Becsapás volt a baloldal részéről, hogy nem kell betartani a sztrájkszabályokat

310 település ezer intézményében 2650 tiltakozó akciót tartottak a pedagógusok és a diákok az idei tanév őszi félévében. Így számol a Civil Közoktatási Platform. Lesz-e oktatási kerekasztal? Vendégünk volt Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

  • Rétvári Bence: Becsapás volt a baloldal részéről, hogy nem kell betartani a sztrájkszabályokat

A baloldal becsapta a magyar pedagógusokat, amikor azt állította, hogy a hatályos sztrájktörvény nem felel meg az alaptörvényben rögzített szabályozásnak - hangsúlyozta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Rétvári Bence az Alkotmánybíróság pár nappal ezelőtti döntését kommentálva kiemelte: a testület elutasította a baloldal valamennyi indítványát és megállapította, hogy egyetlen betűt sem kell megsemmisíteni a hatályos szabályozásból, az teljes mértékben arányos és alkotmányos, fenn kell tartani. Nincs tehát arról szó, hogy a tanárokat megfosztották volna a sztrájkjogtól - jelentette ki.

Az Alkotmánybíróság viszonylag gyorsan döntött - mondta az államtitkár, aki szerint utólag is látható, hogy a baloldal részéről valótlan volt minden vád, amit a sztrájkjog szabályozásával összefüggésben megfogalmaztak.

A HírTV stúdiójában Gerhardt Máté műsorvezető felvetésére, Rétvári Bence elmondta, legfontosabb kérdés a bérkérdés és - tette hozzá - ez egy olyan különleges tiltakozássorozat, hogy az első demonstráció előtt

a kormány elmondta, egyetért a követelések legfontosabb pontjával, a béremeléssel, a elfogadtuk költségvetést, ami több, mint 80 milliárd forintos többletet tartalmaz, ebből egy 10 százalékos béremelés kifizethető, de szeretnénk az uniós források egy jó részét is erre fordítani, akkor már 21 százalék lehetne a jövő évi emelés, a jövő év utáni így lehetne 25 százalék, az azutáni pedig 29 százalékos emelés, tehát 25 hónap múlva az átlagos pedagógus-fizetés 777 ezer forint lehetne Magyarországon és ezt már közöltük az első tiltakozás előtt. 

Rámutatott, egyedül a magyar baloldal az, amelyik folyamatosan jelentéseket nyújt be és szavaz meg az Európai Parlamentben, amelyekkel kitolják ezeknek a forrásoknak az érkezését. 

Teljes beszélgetés: 

További epizódok

Bakondi György: Súlyos támadások veszélyeztetik a magyar szuverenitást + videó

Bakondi György: Súlyos támadások veszélyeztetik a magyar szuverenitást + videó

Nem enyhül a nyomás a déli határon. A Napi Aktuálisban Bakondi Györgyöt, a kormányfő belbiztonsági főtanácsadóját kérdeztük. 2023. november 30.
Geert Wilders: Visszaadom Hollandiát a hollandoknak + videó

Geert Wilders: Visszaadom Hollandiát a hollandoknak + videó

Hétfőn kezdődtek meg a koalíciós tárgyalások Hollandiában, de nincs könnyű dolga a választásokon győztes Szabadság pártnak. A Napi Aktuálisban Gábor Dzsingisz, a holland kereszténydemokrata tömörülés korábbi képviselője volt a vendégünk. 2023. november 30.
Szigorítják a tüntetésekre vonatkozó szabályokat Németországban + videó

Szigorítják a tüntetésekre vonatkozó szabályokat Németországban + videó

A Hamász támadása óta majdnem ezerre tehető az antiszemita incidensek száma Németországban. Boris Kálnoky, az MCC Média iskolájának vezetője volt a Napi Aktuális vendége. 2023. november 30.

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

Számított rá, hogy végül a Momentum és a DK is támogatja Karácsony Gergelyt?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!