2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

A birodalom iskolája – Vetítő

Hír TV

2017. december 2., szombat 15:44, frissítve: csütörtök 09:17

Adás:
2017. december 04., hétfő 0.05
2017. december 04., hétfő–péntek 11.05

12 éven aluli nézőink számára nem ajánlott!

Hétfő (hajnal): Vasfüggöny – Színház a Váci Fegyház és Börtönben
Rendező: Halász Glória

A Váci Fegyház és Börtönben színház működik, szereplői a fogvatartottak. Külsős rendezővel évek óta működnek mindenféle publicitás nélkül. E film arra vállalkozik, hogy megmutassa a világnak, elszigetelt, minden szempontból hátrányos, sőt sokszor majdnem elviselhetetlen körülmények között hogyan lehet a művészet megváltó erejébe kapaszkodni, színházat csinálni ott, ahol élni is nehéz.


Hétfő (délelőtt): Triptichon – Három filmballada (ismétlés)

Rendező: Kínyó Ferenczy Tamás

A három dokumentumfilm sajátos ívet rajzol fel: az egyén útját a forradalom dicsőségétől a megtorlások időszakának rémületén át a teljes önfeladásig, azaz a Kádár-konszolidációig, a „gulyáskommunizmusig”. Ezek a filmek – és leginkább a Kádár-kiegyezés miértjét kutató Decrescendo – olyan társadalmi témákat feszegetnek, mint az árulás, önfeladás, az önbecsülés elvesztése. A forradalom végétől a Kádár-konszolidációig, körülbelül hat évig tartó folyamat olyan társadalom-lélektani, morális változásokat hozott Magyarországon, amelyek máig meghatározzák mindennapjainkat.


Kedd: A szeretet mint tőke – Szepsy István portréja (ismétlés)
Rendezte: Tallián Hedvig, Tóth Gábor

A szőlőtőkék adják e film keretét, melynek négy szegletében a változó arcú évszakok, aranymetszésében pedig a természettel együtt lélegző, gondolkodó hívő áll. Az inspirációt, a világon egyedülálló tokaji táj szépségéből és talajának utánozhatatlanságából meríti, az Istennel való folytonos összekapcsolódottságra törekedve. Szepsy István megkerülhetetlen alakja a tokaji borvidéknek.


Szerda: Rézangyalok
Rendező: Surányi Z. András


Csütörtök: Szekondlájf (ismétlés)
Rendező: Szalay Péter

Morricone, Bill Gates és Tarantino Pilisszentivánra tévedt… Az egész élet nem egy szürrealitás? Olyan világot alkot, amilyen programot betöltesz hús-vér szereplőkkel. Az élet egy piszok kemény játék, csak jó a grafikája.


Péntek: A birodalom iskolája (ismétlés)
Rendező: Papp Gábor Zsigmond

A Német Birodalmi Iskolát 1908-ban alapították Budapesten dolgozó német, osztrák és cseh diplomaták és kereskedők gyerekei részére. Az első világháború után magyarok is beiratkozhattak, például a pesti zsidó nagypolgárság gyerekei. A tanárok egy része a weimari Németország demokratikus szellemiségét hozta magával, más része a hitlerizmus elől menekülve kérte külföldi iskolába helyezését.1943-tól a tanárokat és az érettségiző német fiúkat behívták a német hadseregbe. 1944-ben a zsidó származású diákokat az iskola a pincében bújtatta.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!