Hegyköz: Túl a Hegyalján, a Tokaji Borvidék turistacsalogató nedűin és programjain, a Hegyközben jártunk. Itt épített vízimalmot Moravszky József helyi vállalkozó. Középkori minták alapján, de 21. századi anyagokból és megoldásokkal. Turistacsalogatónak is szánja, no meg ismeretterjesztésnek: hogyan lesz a búzaszemből kenyér. Hónapról hónapra finomítják a technológiát és egyre jobb minőségű lisztet szitálnak. A háromlábon állástól várja, hogy sikeres lesz a vállalkozása.
A magyar agrárium versenyképességének javítása elképzelhetetlen az állatállomány bővítése nélkül. Ez az egyik lehetősége annak, hogy alapanyag termelőből a kész áru kibocsátás felé mozduljon el az agrárium. Lajoskomáromban támogatások nélkül, saját forrásból építik át a sertéstelepet. A két kulcsszó: technológia és szaktudás. S találtak egy idehaza kevésbé elterjedt, de a gazdaságosság szempontjából igencsak ígéretes fajtát is.
Kulcskérdés a magyar vidék mindennapjaiban a generációváltás is. Dula Bence egri borász felidézi azt, ahogy fia kötődni kezdett a szőlőtermeléshez, ahogy megérintette Áront a hegyek, napfelkelték varázsa.
Adás:
2018. november 10., szombat 07.30
2018. november 11., vasárnap 03.30
2018. november 11., vasárnap 06.30
2018. november 12., hétfő 03.00,
2018. november 16., péntek 05.00