2019. július 16.,
kedd, Valter napja

Északabbra tolódik az optimális búzatermesztési övezet – Soroló

Hír TV

2018. augusztus 6., hétfő 22:10, frissítve: kedd 22:21

Adás:
2018. augusztus 11., szombat 7.30

Egyre északabbra tolódik az optimális búzatermesztési övezet. Az időjárás és a piaci viszonyok miatt nincs jó esztendeje ennek a kalászos gabonának a termesztőinek. A kukorica viszont rekord termést ígér. Természetesen csak ott, ahol volt elegendő csapadék. Néhány ezer forint az eltérés a két gabonaféle tonnánkénti ára között, de mennyiségben akár két és félszer több is teremhet kukoricából. Ugyanakkor a költségek eltérése is csak minimális. A lajoskomáromi határban készítettük el a helyzetelemzést.

Egyre újabb és újabb területeken jelentkezik a mezőgazdaságban a munkaerőhiány. Már az állatgondozó telepeken sincs elegendő munkáskéz. A megmaradt dolgozók megfeszített munkával tudják fenntartani a működést. A Mezőfalvai Mezőgazdasági Zrt. tejtermelő ágazatából fejők és állatgondozók is hiányoznának. Betanított munkára várnának jelentkezőket.

Kicsiny falu a nógrádi dombok között bér. Egy viszonylag új vállalkozás filippínó-magyar konyhával várja az ínyenceket. Vannak itt más, nem mindennapi csodák is: működő, 500 éves vízimalom, az ország egyetlen magántulajdonban lévő katolikus temploma. Részletek a nem mindennapi családi vállalkozás történetéből és mindennapjaiból. Az érdekes riportot a következő adásaink egyikében is folytatjuk majd.