2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Allah minden napján szaladnak a lovak - Vetítő

Hír TV

2017. november 11., szombat 14:39, frissítve: csütörtök 17:21

Adás:
2017. november 13–17., hétfő–péntek 11.05
2017. november 20., hétfő .0.05.

12 éven aluli nézőink számára nem ajánlott

 

November 13., hétfő: Az ellenség köztünk van (ismétlés)
Rendező: Papp-Gábor Zsigmond

A film három kémkedésért elítélt ember története. Atkáry Arisztid egy olasz diplomata ismerőse tanácsára 1950-től jelentéseket küldött a müncheni Szabad Európa Rádiónak a magyarországi állapotokról. Tóth Károly 1948-ban Franciaországba disszidált, ahol hírszerzői kiképzést kapott, majd 1954-ben visszaküldték Magyarországra, hogy szervezzen fegyveres ellenálló csoportokat. Csóka Ferenc tizenhét éves volt, amikor 1965-ben egy gimnáziumi osztálykiránduláson barátaival lerajzolta a Szolnoki Katonai Repülőteret, és egyik osztálytársuk feljelentette őket.

 

November 14., kedd: Másik Magyarország (ismétlés)
Rendezte: Nagy Dénes

Bukta Imre, a magyar kortárs képzőművészet egyik vezető alakja több mint tíz éve költözött vissza szülőfalujába, a Heves megyei Mezőszemerére, hogy szemléletmódjával, jelenlétével lehetőséget teremtsen önmaga és a közösség számára a megújulásra, egy új identitás meglelésére. A Másik Magyarország című film is ennek az identitáskeresésnek a lenyomata, cizellált helyzetfelismerés: hol tartunk, mink van, és mit tudunk ezzel kezdeni.

 

November 15., szerda: Az óperenciás tengeren is túl (ismétlés)
Rendező: Zsigmond Dezső

Szól a bükkhavasi templom harangja, búcsúzik a harangozótól. Nem gyászszertartás ez, inkább örömünnep. Karácsony Szabin gazdálkodó és felesége, Ibolya, a harangozó a világ másik felébe indul, az óperenciás tengeren is túlra. Lányuk, Enikő ugyanis a nyugat-ausztráliai Perth-be ment feleségül a szintén a Gyimesekből elszármazott Attilához. Vajon tényleg olyan paradicsomi ott minden, ahogy a télből az óceánparti nyárba csöppenő szülők látják? Meggyökerezhet-e egy gyimesi lány Ausztráliában?

 

November 16., csütörtök: A Z hipotézis (ismétlés)
Rendező: Papp Ferenc

A Román Királyság, bár 1883 óta szövetség kötötte a központi hatalmakhoz, 1916. augusztus 27-én fegyveres erővel megtámadta Erdélyt. A területen csak feltöltésre váró, pihenő vagy ápolás alatt lévő hazai csapatok tartózkodtak. Más frontvonalakról átcsoportosított osztrák, magyar és német erőkkel sikerült kiszorítani a románokat Erdélyből. Az ellentámadás nyomán körvonalazódó teljes összeomlástól csak az orosz cári csapatok mentették meg Romániát. Ez a magyar történetírás által méltatlanul hanyagolt néhány hét bemutatása képezi a film gerincét.

 

November 17., péntek: Allah minden napján szaladnak a lovak (ismétlés)
Rendező: Kis Anna

Török-muszlim-arab-magyar vagy muszlim-arab-magyar-török Budapest, ahogyan eddig nem ismertük. Vajon megérkezik-e a boltnyitásra az iszlám vágást értő isztambuli hentes? És miért nem tud innen elszakadni a sokat látott legidősebb budapesti török? Magyar vagy török feleségre vágyik a mélyen vallásos agglegény, és hogyan boldogul az identitásával a budapesti születésű arab kamasz fiú? A hétköznapok kis léptékű jelenetein keresztül közelítünk a budapesti muszlim miliő integrálódásának nagyobb léptékű kérdéseihez.

 

November 20., hétfő: Motalkó – Egy benzinkút krónikája
Rendező: Kékesi Attila

A száz évet átölelő családtörténetből megtudhatjuk, hogy sikerült Taszi bácsinak 1945 után az első magyar benzinkutat megtartania. A mai napig nagy szeretettel szolgálja ki a 7-es út mentén található benzintöltő állomáson a tankolni vágyó autósokat, ahol az egyik rekeszben ma is a Motalko, azaz E85 kapható, éppen úgy, mint az 1936-os nyitáskor.

Kópék
Rendező: Szabó Ildikó

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!