2020. március 30.,
hétfő, Zalán napja

Várhelyi Olivér: A fejéről a talpára állítottuk a bővítési folyamatot

Hír TV

2020. március 25., szerda 19:48

Megindulhatnak a csatlakozási tárgyalások Észak-Macedóniával és Albániával. Magyarország élőben című műsorunkban Skype-on kapcsoltuk Várhelyi Olivér bővítési biztost.

„Az albán és a macedón csatlakozási tárgyalásokra újfajta bővítési módszert dolgozott ki az Európai Unió magyar bővítési biztosa. Mi ennek a módszernek a lényege? Kérem röviden magyarázza el nekünk!”

-        kérdezte Velkovics Vilmos műsorvezető.

„Igazából azt mondanám, hogy a fejéről a talpára állítottuk a bővítési folyamatot, amit úgy kell érteni, hogy az előző próbálkozásokkal szemben a legfontosabb feladatnak azt tekintettem, hogy hitelesebbé tegyük a bővítési folyamatot mind a tagállamok számára, tehát az EU-ban már ott lévő országok számára, mind pedig a Nyugat-Balkán számára. Úgy tudtuk megtenni, hogy egyrészt igyekeztünk tiszta vizet önteni a pohárba a tekintetben, hogy a Nyugat-Balkánnak mindenképpen Európában van a helye, Európához tartozik, éppen ezért mindnyájan azon dolgozunk, hogy ez megtörténjen. A második, hogy azt is világosság kellett tenni a régió számára ugyanakkor, hogy mik a feltételei ennek és ezeknek a feltételeknek mindenképpen meg kell felelni, viszont ha megfelelnek, akkor mi is meg kell, hogy tegyük azokat a lépéseket, amelyek elvezetnek ehhez.”

-        válaszolta Várhelyi Olivér.

Kapcsolódó cikk: Gyalázatos, hogy az EP szakbizottsága hazugságokon alapuló pártpolitikai csatározásokban vesz részt

Hír TV