2020. május 26.,
kedd, Fülöp, Evelin napja

Ternák Gábor: Nem áll rendelkezésre specifikus gyógykezelés

2020. február 26., szerda 20:06

Ternák Gábor, a Pécsi Tudományegyetem professzora szerint nem specifikus tünetek jellemzőek a koronavírusra, így nem lehet megkülönböztetni egy influenzától.

„A szokott felsőlégúti megfázásnál súlyosabban zajlik egyes esetekben és ezért nem jellemző rá vélhetően, hogy azok a hurutos tünetek kezdetben, mint amelyeket egy sima megfázáskor az ember észlel magán, hanem a magas láz, a rossz közérzet, később a súlyos tüdőgyulladás, vírusos eredetű tüdőgyulladás, utána fulladás, mellkasfájdalom, a jele. Gyakran még orvosok sem tudják megkülönböztetni, tünetek alapján nem is lehet, ezért kellenek a tesztek, ami bizonyítja, hogy ilyen vírusfertőzés történt”

- fogalmazott Ternák Gábor, a Pécsi Tudományegyetem professzora. Hozzátette, ami problémát jelent, hogy nem lehet megmondani, hogy kik azok a személyek, akik hordozzák a vírust és potenciálisan fertőző forrást képeznek, mert tünetmentesek maradnak.

„Egyelőre nem áll rendelkezésre specifikus gyógykezelés, non-specifikus, tehát tüneti kezelés lázcsillapítás, a másodlagos bakteriális fertőzés van, akkor antibiotikumot lehet adni, folyadékpótlás, vitaminok, tehát ilyen általános jellegű, nem specifikus kezelések állnak csak rendelkezésre még.”

Teljes beszélgetés:

 HírTV