2021. január 28.,
csütörtök, Károly, Karola napja

T. Pintér Károly: Az elegáns és méltó megoldás a nyilvános bocsánatkérés lenne

Hír TV

2020. január 22., szerda 20:09

Kisült, hogy a 168 Óra alattomosan megírt cikke nem igaz a miskolci kórházban történtekről. A lap ugyan levette a honlapjáról, de nem kért bocsánatot az érintettektől – vezette fel a témát Velkovics Vilmos műsorvezető a Hír TV Magyarországország élőben című műsorában.

Kirúgták a 168 Óra álhír-terjesztő újságíróját, aki megrágalmazta a miskolci kórház orvos-igazgatóját. A főszerkesztő azt állította: kollégájuk a lap-vezetés engedélye nélkül tette közzé a hetilap online felületén azt a cikket, amely arról szólt, hogy a miskolci kórházban azért távolították el egy nő mindkét petevezetékét, hogy ne szülhessen többé gyereket. A Magyar Nemzet szerint az írás amellett, hogy számos téves, illetve hamis információt tartalmazott, rasszizmussal rágalmazta meg a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház orvos-igazgatóját.

A cikket végül a nagy média-visszhang miatt eltávolították az oldalról, a kórházzal pedig felvették a kapcsolatot.

T. Pintér Károly, a Protestáns Újságírók Szövetségének (PRÚSZ) alelnöke elmondta, hogy ebben az ügyben minden újságíró szervezet etikai bizottsága ugyanazt a döntést hozná: bocsánatot kellene kérni. Az, hogy lekerült az oldalukról a cikk, az önmagában kevés – tette hozzá.

Velkovics Vilmos kiemelte, hogy a lap az érintett orvost meg sem kérdezte a történtekről, az meg csak további morális és etikai kérdéseket vetett fel, hogy az újságíró a lap-vezetés engedélye nélkül tette közzé a cikkét az online felületen.

T. Pintér Károly arról is beszélt, hogy véleménye szerint idehaza jelenleg médiaháború dúl, minden orgánum felett kormányzati vagy ellenzéki zászló leng.

Nem kevés sajtótermék arra rendezkedett be, hogy folyamatosan támadja a kormányzati intézkedéseket, míg a másik oldalon védekezésképp egy „sikerpropaganda” zajlik – hangsúlyozta.

A PRÚSZ alelnöke szerint a médiumok úgy tudják visszaszerezni a hitelességüket az olvasók, a hallgatók vagy a nézők szemében, hogyha felülemelkednek az aktuálpolitikai kérdéseken.

Az újságíró azzal zárta gondolatait, hogy

az ügyben az elegáns és méltó megoldás a nyilvános bocsánatkérés lenne.

Teljes adás:

Hír TV

x
Rendkívüli hír