2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Cirkusztestvérek

Következik:

Híradó 12:00

Magyarország élőben

Szlávik János: Az oltás után két héten belül szinte teljesen védetté válik a szervezet

  • Szlávik János: Az oltás után két héten belül szinte teljesen védetté válik a szervezet

Kora délután az Európai Unió gyógyszerügyi hatósága engedélyezte a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcináját. Már csak az Európai Bizottság pecsétje kell és megkezdődhet az oltás. Idehaza elsőként a Dél-pesti Centrumkórház dolgozói kapják meg az oltást. Tudják már, hogy melyik nap fog ez megtörténni – tette fel a kérdést Velkovics Vilmos műsorvezető.

December 27-én vagy 28-án kapjuk meg ezt az oltást. Jelenleg is zajlik a kórházban mindazoknak az összeírása, akik szeretnék magukat beoltatni, hiszen a vakcinálás önkéntes - válaszolta Szlávik János.

Ezt követően az infektológus arról is beszélt, hogy az orvosok közül csak kevesen nem fognak élni a lehetőséggel. Szlávik János megjegyezte, hogy a mentősök és a szakdolgozók ügyében nem tud nyilatkozni, de véleménye szerint

a sok negatív hang és álhír, amely a vakcináról terjed, nem tesz jót az oltási kedvnek.  

A beszélgetés során kitértek arra, hogy van már idehaza is egy oltási terv. Szlávik János ezzel kapcsolatban elmondta, hogy kétféle oltási terv van, az amerikai és a WHO oltási terve. Ezek között annyi a különbség, hogy más sorrendben oltják be az embereket. Abban viszont mindenki egyetért, hogy

az egészségügyi dolgozókkal kezdik, őket követik a szociális otthonokban élők és dolgozók, majd ezután ez kettéválik: vagy egy bizonyos kor felett oltanak vagy a betegségeket határozzák

– mutatott rá Szlávik János.

A Pfizer/BioNTech vakcinájáról is beszélt az infektológus. Felhívta arra a figyelmet, hogy az oltás után már nagyon hamar elkezd a szervezet vírus elleni védőanyagot termelni, és már a 12. napon védettnek számítunk. A második vakcina beadatását követően pedig már egy héten belül 90-95 százalékos védettség alakul ki - húzta alá.

Hétfő délelőtt bejelentették, hogy szentestére felfüggesztik kijárási tilalmat. Ezzel kapcsolatban Szlávik János megjegyezte, hogy nem kell megijedni, ettől az egy naptól még nem fog egy fertőzési hullám elindulni.

Tóth Tamás: Ez a karácsony kicsit más lesz, mint a többi

Skype-on kapcsoltuk Tóth Tamást, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkárát.

Tóth Tamás elmondta, ez a karácsony kicsit más lesz, mint a többi, messze van az ideálistól, de emlékeztetett rá, hogy az különleges karácsony, ami 2000 évvel ezelőtt történt is messze volt az ideálistól. Az éjféli misék megtartásáról az illetékes egyházmegyék, egyházközségek döntenek, nagyon sok helyen nem lesz megtartva, lesznek helyek, ahol előszentesti szent misét tartanak majd, illetve online is lehet majd követni jó néhány szertartást.

Teljes beszélgetés:

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!