2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Magyarország élőben

Szlávik János: A következő napok meghatározóak lesznek

A következő napok meghatározóak lesznek, most dől el, miként alakul a továbbiakban a járvány alakulása idehaza - mondta el Szlávik János infektológus főorvos a Hír TV Magyarország élőben extra című műsorában. Pörzse Tamás ügyvéd a veronai busztragédia kártérítési ügyéről beszélt, míg Hámori Lászlót, a GÉKOSZ elnökét a főváros több forgalmas útvonalán kialakított ideiglenes kerékpársávokról kérdezte Velkovics Vilmos műsorvezető.

  • Szlávik János: A következő napok meghatározóak lesznek

Magyarországon immár 63. napja tart az egész világot sújtó járvánnyal szembeni védekezés. 3341 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma idehaza. Elhunyt újabb 5 idős krónikus beteg, ezzel 430 főre emelkedett az elhunytak száma. Az aktív fertőzöttek száma szerencsére csökken: 1800-an vannak, 1100-an pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. A fertőzöttek, az elhunytak és gyógyultak túlnyomó többsége Pest megyében található.

Merkely professzor már több fórumon kijelentette, hogy Magyarországon már nincs járvány. Valóban ki lehet mondani, hogy Magyarország legyőzte a koronavírus-járványt - kérdezte Szlávik Jánost, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosát Velkovics Vilmos műsorvezető.

Ne kapkodjunk el a dolgokat. A jelenlegi helyzet az elmúlt két hét járványügyi történéseit tükrözi – hívta fel a figyelmet az infektológus főorvos. Szlávik János hangsúlyozta, hogy meg kell várni, hogy

a lazítás után elteljen az a két hét, amely a betegségnek a lappangási ideje. Majd hozzátette, hogy tény, hogy jó irányba halad a járvány, csökken a fertőzöttek és az elhunytak száma is, de nem lehet ebből még elhamarkodott következtetéseket levonni, a következő napok határozzák meg, hogy miként alakul a járvány a továbbiakban idehaza.

Szlávik János beszélt arról is, hogy az immunológia tudomány nem tart még ott, hogy megmondja miért lesz nagyon súlyos beteg a kórokozótól egy középkorú ember, és miért vészeli egy 70-80 éves túl a fertőzést enyhe tünetekkel. Nem ez az átlag, de tény, hogy még nem ismerjük egészen pontosan a mechanizmusokat a vírussal kapcsolatban – szögezte le a főorvos.

Az infektológus elmondta, hogy a magyar egészségügy helyt állt a járványhelyzetben, és kiemelte az intenzív ellátás szerepét is, amely ugyancsak nagyon jól szerepelt. A svéd modellről megjegyezte, hogy bár különutat követtek, náluk sem alakult ki nyájimmunitás.

Pörzse Tamás: Kártérítési szempontból kevés az 1 milliárd 890 millió forint

„(…)Huszonnégy családot képviselt a veronia busz utasai közül. 1 milliárd 890 millió forint. Sok ez vagy kevés?”

-        kérdezte Velkovics Vilmos műsorvezető.

„Matematikailag sok, kártérítési szempontból meg azt gondolom, hogy kevés. Tehát, ha úgy nézzük, hogy sikerült kimeríteni azt a jogszabályi felső limitet, amit meghatároz a kötelező felelősségbiztosításról szóló jogszabály, tehát, hogy egy káresemény után ez a maximális összeg, amit a biztosítónak ki kell fizetni, akkor igen, ez egy nagyon nagy összeg. Ha úgy nézem, mint a buszon ülőknek és az ő hozzátartozóiknak mekkora a kárigénye, akkor azt gondolom, hogy ez kevés.”

-        válaszolta Pörzse Tamás.

Hámori László: Előzetes elképzelések szerint az új forgalmi rend szeptember végéig marad fenn

Magyarország élőben extra című műsorunk vendége volt Hámori László, a Gépjármű Károsultak Országos Szövetségének (GÉKOSZ) elnöke, aki arról beszélt, hogy a Budapesten felfestett kerékpársávokkal kapcsolatban sajnos senkit nem kérdeztek meg.

Az autósok nem tudják az utakat megfelelően használni, a kerékpárosok ugyanakkor nem szeretnek az utakon közlekedni. Ezzel kapcsolatban több felmérés is született. Az utósok fel vannak háborodva a kerékpárosok pedig félnek.

„Egyértelmű, hogy a főváros rossz döntéseiről van szó!”

 – hangsúlyozta Hámori László, a GÉKOSZ elnöke.

Hangoztatják, hogy ezek ideiglenes intézkedések, de abban az esetben nem festett, hanem ideiglenes vonalakról és nem fixen kihelyezett táblákról lenne szó – jegyezte meg Hámori László.

Hír TV

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!