2021. március 7.,
vasárnap, Tamás napja

Szentkirályi Alexandra: Kénytelen saját vakcinabeszerzési forrásokat keresni a kormány

2021. január 21., csütörtök 20:03

Orosz vakcinával is olthatnak Magyarországon. Akit pedig beoltottak vagy átesett a fertőzésen okiratot kap. Hogyan és mikor indul a tömeges oltás? A Magyarország élőben műsorában Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivőt kérdeztük erről.

„Nagyon reméljük, hogy elérjük azt a célt, hogy fel tudjuk kicsikét gyorsítani ezt a közös Európai Uniós vakcina beszerzést, hiszen ebben Magyarország is részt vett. Tehát mi is elfogadjuk azt, hogy egy ilyen koordinált beszerzés tud hatékony és jó ötlet lenni. Ugyanakkor azt láttuk az elmúlt hetek vakcinacsorgásából, hogy ez mégsem olyan hatékonysággal történik, mint ahogyan azt mindenki elvárhatná. Látjuk azt, hogy minden egyes nap emberek tucatjai halnak meg Magyarországon és ha be lennének oltva, akkor nem halnának meg a koronavírus járvány miatt. Mi azon vagyunk és azt szorgalmazzuk, hogy minél előbb legyen Magyarországon is minél több hatékony, biztonságos és engedélyezett vakcina”

- fogalmazott Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivő.

Hozzátette, a magyar kormány álláspontja az, hogy ha ennyire lassú a brüsszeli vakcinabeszerzés, akkor a kormánynak alternatívákat kell felmutatnia és meg kell próbálnia más helyről biztonságos vakcinákat beszerezni. Ezekbe beletartozik az orosz vakcina is, hiszen már több, mint 1 millió embert oltottak be vele, de idetartozik a kínai vakcina is, amivel pedig már több, mint 10 millió embert oltottak be világszerte. A kormányszóvivő azt is elmondta, ha sikerül szerződéseket kötni és már annyi forrása lesz Magyarországnak, az állampolgárok majd választhatnak a különböző vakcinák közül.

 

Teljes beszélgetés:

HírTV

 

Kapcsolódó cikkek:

Gulyás Gergely: Kérhető más típusú oltóanyag, ha valaki nem bízik meg egy vakcinában