2020. november 24.,
kedd, Emma napja

Szentkirályi Alexandra: A jövő héten elindul az iskolai, óvodai, bölcsődei dolgozók tesztelése

Hír TV

2020. november 19., csütörtök 20:16

Holnap kezdődik a szociális intézményekben dolgozók tesztelés, jelentette be a kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter. A részletekről Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő beszélt a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.

Kb. 1000 csapat lesz, amiben két személy van 3-ad, vagy 4-ed éves orvostanhallgató az egyikük és átlagosan egy ilyen csapat három helyen kell, hogy teszteljen naponta ahhoz, hogy egy hét alatt az összes tesztelendő végére érjünk. Azt reméljük, hogy ez is, ez a tesztelési akció is hozzá fog járulni ahhoz, hogy Magyarországon pontos képet kaphassunk a fertőzöttek számáról.

-   jelentette be Gulyás Gergely a mai Kormányinfon.

 

Holnap kezdődik a szociális intézményekben dolgozók tömeges tesztelése, hogy fog ez zajlani, egyáltalán hány embert érint? - kérdezte Földi-Kovács Andrea műsorvezető.

Körülbelül 240.000 embert érint az egészségügyi dolgozókon kívül, hiszen kezdünk a szociális intézmények dolgozóival most, a jövő héten elindul az oktatók, tehát a tanárok, iskolai, óvodai, bölcsődei dolgozók tesztelése és közben zajlik majd az egészségügyben dolgozók tesztelése is. Ezek gyorstesztek, úgynevezett antigén tesztek, tehát nem százszázalékos biztonságú tesztek, de ez van, ezzel tudunk működni és mégis egy jó indikátort tudnak adni azért a fertőzöttséghez. Hallgatók fogják végezni, harmad- és negyedéves orvostanhallgatók végzik majd ezt a procedúrát. Ez egy 2-3-4 fős csoport lesz, hiszen lesz mellettük valaki, aki kocsival viszi őket a teszthelyre, illetve lesz mellettük a kormányhivataltól egy adminisztratív szakember, aki ezt a folyamatot segíti. A hallgatók ezért díjjazásban is részesülnek és ők is kirendelésen keresztük végzik ezt a munkát, köszönjük nekik, hogy a védekezésben ilyen részben hozzájárulnak

- mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Hír TV