2020. október 27.,
kedd, Szabina napja

Szentiványi Mátyás: Minden gyógyszer úgy válik gyógyszerré, hogy emberen is kipróbálják

Hír TV

2020. október 14., szerda 20:20

Újabb koronavírus elleni készítmény klinikai tesztelését engedélyezték Magyarországon. A Richter öt hónapos fejlesztés után kapott zöld utat. A Remdesivir hatóanyagból előállított gyógyszer a súlyos stádiumban lévő betegek kezelését segítheti. A készítmény engedélyezési eljárása még tart így patikában nem lehet kapni. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet a járvány berobbanása óta már nyolc olyan gyógyszer tesztelését hagyta jóvá, amely hatékony lehet vírus ellen. A részletekről Szentiványi Mátyás, a Gyógyszerészeti Intézet főigazgatója beszélt a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.

Magyar szempontból, ami minket legjobban érdekel az a Richternek ez a bizonyos vegyülete, aminek hétfőn kezdték el a klinikai tesztelését. Mit jelent ez, hogy zöld utat kapott a klinikai teszt? – kérdezte Velkovics Vilmos, műsorvezető.

Minden gyógyszer úgy válik gyógyszerré – ezen a folyamaton kell végig mennie –, hogy emberen is kipróbálják, klinikai vizsgálatokat végeznek. A klinikai vizsgálatokat, pedig kórházakban, megfelelő centrumokban végzik, olyan betegeken, akik az adott betegségben szenvednek, tehát jelen esetben a koronavírusban, ez Magyarországon is így van. 7 vizsgálati centrum van, a négy egyetemen kívül, a Dél Pesti Centrumkórházban, a Korányiban és a Szent János kórházban végzik ezt a vizsgálatot

-          mondta Szentiványi Mátyás, a Gyógyszerészeti Intézet főigazgatója.

Hír TV