2019. április 25.,
csütörtök, Márk napja

Szánthó Miklós: sakkot akartak adni Orbán Viktornak, de meg lettek rosálva

Hír TV

2019. március 21., csütörtök 21:15, frissítve: hétfő 07:59

A Fidesz a csatát megnyerte, de a háború folytatódik. Több szakértő is így értékelte az Európai Néppárt Fidesszel kapcsolatos döntését. De sikerül-e átpozícionálnia a liberálisoknak és szocialistáknak az unió egyik legrégebbi képviselőcsoportját? A stúdióban volt Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója.

Szánthó Miklós szerint tegnap a felek ideiglenes kompromisszumra törekedtek, ami a választásokig garantálja a Néppárt egységét, ellenállva a baloldal szalámi taktikájának. A törésvonalak nyilvánvalóak, hisz 13-an a kizárást, többen az időkorlát nélküli felfüggesztést támogatták, mégis az osztrák modell érvényesült.

Addig lesz felfüggesztve a Fidesz tagsága, amíg az Aeroszpagosz nem jut döntésre. Ha a kizárástól indulunk, és eljutottunk egy olyan megoldásig aminek az nem része, az mindenképp siker. Sakkot akartak adni, és mattot adott Orbán Viktor– mondta Szánthó Miklós, de Földi-Kovács Andrea pontosított a sakk-hasonlaton, miszerint inkább rosát adott a miniszterelnök, mert a játszmának nincs még vége.

Szánthó Miklós Robert Schuman mondását, miszerint Európa keresztény lesz vagy nem lesz, a Néppártra is igaznak véli. Elindul egy tisztulási folyamat, aminek a végén vagy a gyökerekhez tér vissza, vagy enged a szalámitaktikának– vélte az elemző, aki szerint ha ez utóbbi történik, a Fideszhez hasonló sorsra juthat a Forza Italia, a francia Republikánusok Az új cél, hogy egy színtelen szagtalan centrum-erővé akarják alakítani a néppártot.

A helyzet Wolfgang Schüssel kancellár alatt volt hasonló Ausztriában, amikor a megboldogult Jörg Haiderrel kötött az ottani Néppárt koalíciót. Nem a Fideszről van szó, hisz régóta erős balliberális nyomás van az Európai Néppárton– emlékeztetett Szánthó Miklós.

A Néppártban a következő fontos kongresszus júniusban, a választások után lesz és addigra remélhetőleg végleg tisztázódik a helyzet. A Néppárt érdeke is az, hogy elváljon a víz a májtól– tette hozzá.

A Néppárt már nem értékközösség, hanem egy érdekérvényesítő fórum, és lehet, hogy a Fidesz kizárásáért cserébe a szocialisták adhatnak előnyöket, ez azonban jelentősen átrendezheti a viszonyokat– véli az elemző.