2021. 10. 21. Csütörtök Orsolya napja
Jelenleg a TV-ben:

Csörte - A nap vitája

Következik:

Hírek 14:00

Belföld

Szánthó Miklós: sakkot akartak adni Orbán Viktornak, de meg lettek rosálva

A Fidesz a csatát megnyerte, de a háború folytatódik. Több szakértő is így értékelte az Európai Néppárt Fidesszel kapcsolatos döntését. De sikerül-e átpozícionálnia a liberálisoknak és szocialistáknak az unió egyik legrégebbi képviselőcsoportját? A stúdióban volt Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója.

Szánthó Miklós szerint tegnap a felek ideiglenes kompromisszumra törekedtek, ami a választásokig garantálja a Néppárt egységét, ellenállva a baloldal szalámi taktikájának. A törésvonalak nyilvánvalóak, hisz 13-an a kizárást, többen az időkorlát nélküli felfüggesztést támogatták, mégis az osztrák modell érvényesült.

Addig lesz felfüggesztve a Fidesz tagsága, amíg az Aeroszpagosz nem jut döntésre. Ha a kizárástól indulunk, és eljutottunk egy olyan megoldásig aminek az nem része, az mindenképp siker. Sakkot akartak adni, és mattot adott Orbán Viktor– mondta Szánthó Miklós, de Földi-Kovács Andrea pontosított a sakk-hasonlaton, miszerint inkább rosát adott a miniszterelnök, mert a játszmának nincs még vége.

Szánthó Miklós Robert Schuman mondását, miszerint Európa keresztény lesz vagy nem lesz, a Néppártra is igaznak véli. Elindul egy tisztulási folyamat, aminek a végén vagy a gyökerekhez tér vissza, vagy enged a szalámitaktikának– vélte az elemző, aki szerint ha ez utóbbi történik, a Fideszhez hasonló sorsra juthat a Forza Italia, a francia Republikánusok Az új cél, hogy egy színtelen szagtalan centrum-erővé akarják alakítani a néppártot.

A helyzet Wolfgang Schüssel kancellár alatt volt hasonló Ausztriában, amikor a megboldogult Jörg Haiderrel kötött az ottani Néppárt koalíciót. Nem a Fideszről van szó, hisz régóta erős balliberális nyomás van az Európai Néppárton– emlékeztetett Szánthó Miklós.

A Néppártban a következő fontos kongresszus júniusban, a választások után lesz és addigra remélhetőleg végleg tisztázódik a helyzet. A Néppárt érdeke is az, hogy elváljon a víz a májtól– tette hozzá.

A Néppárt már nem értékközösség, hanem egy érdekérvényesítő fórum, és lehet, hogy a Fidesz kizárásáért cserébe a szocialisták adhatnak előnyöket, ez azonban jelentősen átrendezheti a viszonyokat– véli az elemző.

 

További epizódok

Szanyi Tibor: Nem találtunk a történelemben olyan korszakot, ami szociális értelemben milliókat emelt fel

A Magyarország élőben vendégeként Szanyi Tibor a Kádár-tervről és az ellenzéki összefogásról beszélt. 2021. szeptember 10.

Deutsch Tamás: Gyalázatos módon nekitámadt az Európai Bizottság a lengyeleknek

A Magyarország élőben vendége Deutsch Tamás fideszes ep-képviselő volt. 2021. szeptember 10.

Csizmazia Gábor: 2001. szeptember 11-e alapvetően megváltoztatta az amerikai társadalom gondolkodását

A Magyarország élőben vendége Csizmazia Gábor, a NEK Amerika Tanulmányok Kutatóintézetének munkatársa volt. 2021. szeptember 10.

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!