2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 09:05

Belföld

Szánthó Miklós: sakkot akartak adni Orbán Viktornak, de meg lettek rosálva

A Fidesz a csatát megnyerte, de a háború folytatódik. Több szakértő is így értékelte az Európai Néppárt Fidesszel kapcsolatos döntését. De sikerül-e átpozícionálnia a liberálisoknak és szocialistáknak az unió egyik legrégebbi képviselőcsoportját? A stúdióban volt Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója.

  • Szánthó Miklós: sakkot akartak adni Orbán Viktornak, de meg lettek rosálva

Szánthó Miklós szerint tegnap a felek ideiglenes kompromisszumra törekedtek, ami a választásokig garantálja a Néppárt egységét, ellenállva a baloldal szalámi taktikájának. A törésvonalak nyilvánvalóak, hisz 13-an a kizárást, többen az időkorlát nélküli felfüggesztést támogatták, mégis az osztrák modell érvényesült.

Addig lesz felfüggesztve a Fidesz tagsága, amíg az Aeroszpagosz nem jut döntésre. Ha a kizárástól indulunk, és eljutottunk egy olyan megoldásig aminek az nem része, az mindenképp siker. Sakkot akartak adni, és mattot adott Orbán Viktor– mondta Szánthó Miklós, de Földi-Kovács Andrea pontosított a sakk-hasonlaton, miszerint inkább rosát adott a miniszterelnök, mert a játszmának nincs még vége.

Szánthó Miklós Robert Schuman mondását, miszerint Európa keresztény lesz vagy nem lesz, a Néppártra is igaznak véli. Elindul egy tisztulási folyamat, aminek a végén vagy a gyökerekhez tér vissza, vagy enged a szalámitaktikának– vélte az elemző, aki szerint ha ez utóbbi történik, a Fideszhez hasonló sorsra juthat a Forza Italia, a francia Republikánusok Az új cél, hogy egy színtelen szagtalan centrum-erővé akarják alakítani a néppártot.

A helyzet Wolfgang Schüssel kancellár alatt volt hasonló Ausztriában, amikor a megboldogult Jörg Haiderrel kötött az ottani Néppárt koalíciót. Nem a Fideszről van szó, hisz régóta erős balliberális nyomás van az Európai Néppárton– emlékeztetett Szánthó Miklós.

A Néppártban a következő fontos kongresszus júniusban, a választások után lesz és addigra remélhetőleg végleg tisztázódik a helyzet. A Néppárt érdeke is az, hogy elváljon a víz a májtól– tette hozzá.

A Néppárt már nem értékközösség, hanem egy érdekérvényesítő fórum, és lehet, hogy a Fidesz kizárásáért cserébe a szocialisták adhatnak előnyöket, ez azonban jelentősen átrendezheti a viszonyokat– véli az elemző.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Megállapodás született az Egyesült Államok és Niger között az afrikai országban állomásozó amerikai katonák kivonásáról - közölte az ügyet ismerő forrás a Reuters hírügynökséggel pénteken, miután Kurt Campbell amerikai külügyminiszter-helyettes a nigeri vezetéssel tárgyalt.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!