2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Magyarország élőben

Szánthó Miklós: A kormánynak stratégiai autonómiája van a döntéshozatalban

Unortodox gazdaságpolitika, polgári Magyarország. Tíz év kormányzását vette górcső alá az Alapjogokért Központ. Hogyan ítélik meg Orbán Viktor miniszterei a 2010 utáni évtizedet? A HírTV stúdiójában Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója.

  • Szánthó Miklós: A kormánynak stratégiai autonómiája van a döntéshozatalban

Nyolc év szocialista-liberális kormányzás és egy világválság után kapott kétharmados bizalmat a második Orbán-kormány. Most a polgári kabinet miniszterei mondják el a 2010 óta tartó kormányzás tapasztalatait abban a riportfilmben, amelyet az Alapjogokért Központ készített. A sikerek között ott van az unortodox gazdaságpolitika, a határozott fellépés az illegális bevándorlás ellen vagy éppen az újragondolt családtámogatás.

Szánthó Miklós közlése szerint 2010-ben az alapkérdés az volt, hogy egy jobboldali kormány szembe tud-e szállni a globális, liberális fősodorral.

A magyar kormányzat 2010-től egy más utat választott, nem mintakövető akart lenni, hanem mintaformáló vagy akár mintaadó szerepet kívánt szánni önmagának, vagy ilyen stratégiát próbált kialakítani

– mutatott rá az Alapjogokért Központ igazgatója.

Hozzátette: ehhez kapcsolódik a szuverenitásharc, ami nem pusztán jogi küzdelem, de a politikai döntéshozatalra vonatkozó küzdelem, hiszen a szuverenitást úgy is fel lehet fogni, mint egy stratégiai autonómiát, abban a tekintetben, hogy egy ország egy nemzet a saját szintjén hozza meg a döntéseket vagy pedig egy felette lévő erő teszi ezt meg.

Szántó Miklós úgy fogalmazott, a magyar kormány megpróbálta a magyar szuverenitást belakni és egy olyan teret kialakítani, amelyben a magyar érdekérvényesítés az első és nem egy külső központ érdekeit kell követi.

Az Alapjogokért Központ igazgatója szerint,

ha egy kormányzatnak van stratégiai autonómiája a döntéshozatalban, akkor az olyan területeken is le tud csapódni, mint az oltásbeszerzés,

hiszen a magyar kormány szuverenitásküzdelmének és az elmúlt évek nemzetközi kapcsolatai révén hozzá tudott jutni a keleti oltóanyagokhoz is és ma egymillió magyar állampolgárral többen vannak beoltva, mintha csak nyugati vakcinákkal oltottak volna.

Az a típusú politika, ami a liberális mainstreamhez igazodik azt írta volna elő, hogy csak nyugatról szerezzünk be vakcinákat

– fűzte hozzá Szánthó Miklós.

Teljes beszélgetés:

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!