2021. január 27.,
szerda, Angelika napja

Szabó Gábor Tamás: A koronavírus mutációi ellen is hatékony a Pfizer-Biontech oltóanyaga

Hír TV

2021. január 12., kedd 18:45

Hamarosan újabb oltóanyag válhat elérhetővé az Európai Unióban. Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár ma a Covid elleni vakcinájának engedélyezését kérte az Európai Gyógyszerügynökségtől. Várhatóan két hét múlva lehet döntés. Ha lesz elég oltóanyag, akkor is leghamarabb nyár elején szabadulhat fel Európa. Akkorra érhető el ugyanis a nyájimmunitáshoz szükséges 60-70 százalékos átoltottság.

A világban már több mint 28 millió embert oltottak be, többségüket a Pfizer és a Biontech vakcinájával. Ez az az oltóanyag, amelynek fejlesztésében több magyar orvos is részt vett. Szabó Gábor Tamás kutatóorvos, a Biontech társigazgatója volt Földi-Kovács Andrea vendége, online kapcsoláson keresztül, Magyarország élőben extra című műsorunkban.

Szabó Gábor Tamás kutatóorvos, a Biontech társigazgatója többek között arról is beszélt, hogyan dolgoztak magyar kutatók a koronavírus elleni oltóanyag fejlesztésén és milyen sikereket értek el. Például Karikó Katalin, aki a Biontech cég alelnökeként egy olyan technológiát dolgozott ki, mellyel alkalmassá tette a hírvivő RNS-t arra, hogy gyógyászatilag is felhasználható legyen.

Ahhoz, hogy a megfelelő vakcina létrejöhessen nagyon sok mindennek kellett egyszerre és együttes erővel működnie. A vakcina létrehozása során olyan kutatások eredményeit és elképzeléseit is hasznosították, melyek 2018-ban és 2019-ben, a koronavírus megjelenése előtt kezdődtek meg.

„A szervezetbe egy hírvivő RNS segítségével juttatunk egy információt, ami alapján a sejtjeink az információban kódolt fehérjét előállítják. Jelen esetben annak a fehérjének az információjára van szükség, ami ellen a szervezetünk immunválaszát szeretnénk aktiválni.”

- jegyezte meg Szabó Gábor Tamás kutatóorvos, a Biontech társigazgatója.

Teljes adás:

Hír TV