2023. 09. 26. Kedd Jusztina napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szomszédaink a magyarok - Auzstria, Horvátország, Szlovénia 03:00

Magyarország élőben

Szabó Gábor Tamás: A koronavírus mutációi ellen is hatékony a Pfizer-Biontech oltóanyaga

  • Szabó Gábor Tamás: A koronavírus mutációi ellen is hatékony a Pfizer-Biontech oltóanyaga

Hamarosan újabb oltóanyag válhat elérhetővé az Európai Unióban. Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár ma a Covid elleni vakcinájának engedélyezését kérte az Európai Gyógyszerügynökségtől. Várhatóan két hét múlva lehet döntés. Ha lesz elég oltóanyag, akkor is leghamarabb nyár elején szabadulhat fel Európa. Akkorra érhető el ugyanis a nyájimmunitáshoz szükséges 60-70 százalékos átoltottság.

A világban már több mint 28 millió embert oltottak be, többségüket a Pfizer és a Biontech vakcinájával. Ez az az oltóanyag, amelynek fejlesztésében több magyar orvos is részt vett. Szabó Gábor Tamás kutatóorvos, a Biontech társigazgatója volt Földi-Kovács Andrea vendége, online kapcsoláson keresztül, Magyarország élőben extra című műsorunkban.

Szabó Gábor Tamás kutatóorvos, a Biontech társigazgatója többek között arról is beszélt, hogyan dolgoztak magyar kutatók a koronavírus elleni oltóanyag fejlesztésén és milyen sikereket értek el. Például Karikó Katalin, aki a Biontech cég alelnökeként egy olyan technológiát dolgozott ki, mellyel alkalmassá tette a hírvivő RNS-t arra, hogy gyógyászatilag is felhasználható legyen.

Ahhoz, hogy a megfelelő vakcina létrejöhessen nagyon sok mindennek kellett egyszerre és együttes erővel működnie. A vakcina létrehozása során olyan kutatások eredményeit és elképzeléseit is hasznosították, melyek 2018-ban és 2019-ben, a koronavírus megjelenése előtt kezdődtek meg.

„A szervezetbe egy hírvivő RNS segítségével juttatunk egy információt, ami alapján a sejtjeink az információban kódolt fehérjét előállítják. Jelen esetben annak a fehérjének az információjára van szükség, ami ellen a szervezetünk immunválaszát szeretnénk aktiválni.”

- jegyezte meg Szabó Gábor Tamás kutatóorvos, a Biontech társigazgatója.

Teljes adás:

Hír TV

További epizódok

Szanyi Tibor: Nem találtunk a történelemben olyan korszakot, ami szociális értelemben milliókat emelt fel

Szanyi Tibor: Nem találtunk a történelemben olyan korszakot, ami szociális értelemben milliókat emelt fel

A Magyarország élőben vendégeként Szanyi Tibor a Kádár-tervről és az ellenzéki összefogásról beszélt. 2021. szeptember 10.
Deutsch Tamás: Gyalázatos módon nekitámadt az Európai Bizottság a lengyeleknek

Deutsch Tamás: Gyalázatos módon nekitámadt az Európai Bizottság a lengyeleknek

A Magyarország élőben vendége Deutsch Tamás fideszes ep-képviselő volt. 2021. szeptember 10.
Csizmazia Gábor: 2001. szeptember 11-e alapvetően megváltoztatta az amerikai társadalom gondolkodását

Csizmazia Gábor: 2001. szeptember 11-e alapvetően megváltoztatta az amerikai társadalom gondolkodását

A Magyarország élőben vendége Csizmazia Gábor, a NEK Amerika Tanulmányok Kutatóintézetének munkatársa volt. 2021. szeptember 10.

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!