2019. október 16.,
szerda, Gál napja

Schmuck Erzsébet: Minden egyes országnak megvan a teendője

Hír TV

2019. szeptember 18., szerda 20:23

Rendkívüli ülést tartott ma az Országgyűlés ellenzéki képviselők kezdeményezésére a klímaválságról. Az ülés határozatképtelenség miatt elmaradt, ugyanis a kormánypárti képviselők nem akartak egy kampányrendezvényhez asszisztálni. A Hír TV Magyarország élőben című műsorában telefonon értük el Schmuck Erzsébetet, a rendkívüli ülést kezdeményező LMP frakcióvezető-helyettesét.

Tavaly december 12.-én is rendkívüli parlamenti vitanapot kezdeményezett az éghajlatváltozásról az ellenzék, de képviselőik részt sem vettek rajta. A mai napra ismét rendkívüli klímaügyi parlamenti ülés összehívását szorgalmazta az ellenzék, a napirend előtti felszólalásokból azonban úgy tűnik a legfontosabb téma az önkormányzati választás volt. Az MSZP elnöke arról beszélt az őszi választás a klímaváltozás miatt is fontos, míg Gyurcsány Ferenc a rendkívüli klímaügyi parlamenti ülésen az önkormányzati választások kapcsán arról beszélt, hogy fel kell szabadítani az országot. A Párbeszéd is az önkormányzati választásokról beszélt. 43 igen szavazattal végül nem állt rendelkezésre a napirend elfogadásához szükséges többség.

Telefonon értük el Schmuck Erzsébetet, a rendkívüli ülést kezdeményező LMP frakcióvezető-helyettesét.

Elég világosak a kormány elvárásai 2030-ra megszűnik a fosszilis tüzelőkre alapozott áramtermelés, ha jár vidéken láthatja, hogy gombamód szaporodnak a napelem parkok. Miért gondolják azt, hogy nincs megfelelő figyelem fordítva a klímaváltozásra? – kérdezte Velkovics Vilmos műsorvezető. 

Azt kell, hogy mondjam, hogy ezek kevesek, ahogy bebizonyosodott, hogy a párizsi klímacsúcson elhatározott célok múlt évre már kevesek és sokkal radikálisabb lépéseket kell tenni, így ennek megfelelően Magyarországon is nem elegendő már, hogy 2030-ra 40 százalékos széndioxid csökkentésben gondolkodik a kormány és az sem elegendő, hogy nem tesszük meg azokat a lépéseket, amelyeket az egyes ágazatokban, mint például a mezőgazdaságban meg kellene tenni. - mondta Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezető-helyettese.

Képviselő Asszony, ön is tudja, gondolom, hogy a kibocsájtott szén-dioxidnak a 80 százalékát 100 nagy világcég bocsájtja ki, az, hogy a magyar kormány mit mond ezen az ENSZ klímacsúcson, ön szerint ez fontos? - tette fel a kérdést Velkovics Vilmos. 

Minden egyes országnak megvan a teendője és az országoknak abban is szerepe van, hogy vajon ezek a nagyvállalatok mennyire lesznek megszorítva. Csak utalni szeretnék arra, hogy a nagyvállalatoknak ezt a túl nagy kezet a szabadkereskedelmi egyezmények biztosítják részben, nagyon sok mindenen változtatni kell. Nem véletlenül mondta az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete, hogy a gazdaságban is és minden tekintetben nagyon radikális változásokat kell elérni 10-12 éven belül.

- válaszolt Schmuck Erzsébet.

Hír TV