2020. augusztus 5.,
szerda, Krisztina napja

Sára Botond: Nem maradt más eszköz a Kormányhivatal kezében, csak a bírság

Hír TV

2020. április 30., csütörtök 18:45

A Magyarország élőben extra vendégei Sára Botond Budapest Főváros Kormányhivatalának kormánymegbízottja, Kiss Róbert Richárd turisztikai szakújságíró és Banai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója voltak.

„Egymillió forintra büntette a feltárt súlyos hiányosságok miatt a főváros által vezetett Pesti úti idősotthont Budapest Kormányhivatala.(…)

Egészen pontosan miért szabták ki ezt az egymilliós büntetést?”

-        kérdezte Földi-Kovács Andrea műsorvezető.

„Az egymillió forintos büntetést azért kapta ez a fővárosi intézmény, mert azokat a fertőzés megelőzésére vonatkozó szabályokat, amelyekre egyébként már korábban is kötelezést kapott – ezek általános szabályok, tehát nem is a kialakult járványhelyzetre vonatkozó szigorú szabályok – ezeket nem tartotta be. És gyakorlatilag nem maradt más eszköz a Kormányhivatal kezében, mint hogy a korábbi kötelezéseken felül most bírságot is ki kellett szabni.”

– válaszolta Sára Botond.

Kiss Róbert Richárd: A belföldi pihenés hamarabb elérhető lesz

Több mint 12 millió embernek ad munkát a turizmus az Európai Unióban, így minden tagállamnak érdeke, hogy a nyarat ne a négy fal között töltsék az emberek. Ötlet van bőven, az idő azonban kevés. Hamarosan indul a főszezon. A Magyarország élőben extra vendége Kiss Róbert Richárd turisztikai szakújságíró volt.

Nemcsak Magyarország, hanem Európa több országa megkezdte a fokozatos lazítást. Európában a GDP 10 százalékát adja a turizmus. Erről lemondani nyilván nagy könnyelműség lenne. Földi-Kovács Andrea első kérdése vendége felé az volt, hogy hogyan lehet ezt egy világjárvány idején ellenőrzött keretek között megtenni?

Nagyon nehéz, de rengeteg az ötlet. (..) Nagyon sok minden hátráltatja azonban a megvalósítást, például nem lehet tudni meddig tart a járvány, lesz-e és, ha igen mikor jön a második hullám – mondta a turisztikai újságíró. Kiss Róbert Richárd hozzátette: a turistafolyósó is egy ilyen elképzelés, a horvátok gondoltak erre, hogy így védenék a pihenőket. Olaszok is sok mindent kitaláltak akciós repülőjegyek és ingyen éjszakákat ajánlanának a turistáknak. Egy biztos, a belföldi pihenés valószínűleg hamarabb elérhető lesz.

Banai Ádám: Olcsó hitellel segíti a vállalkozásokat a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank csodafegyverének is tartják a már elérhető Növekedési Hitelprogram Hajrát, amely a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került cégeknek jelenthet komoly segítséget. Magyarország élőben extra című műsorunk vendége volt Banai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója.

A mikro-, kis- és középvállalkozások számára olyan lehetőséget biztosít a Magyar Nemzeti Bank, mint eddig még soha. Összesen 1500 milliárd forintnyi hitelt biztosítanak az elkövetkező időszakban a vállalkozások legszélesebb körében.

Egymillió forinttól, maximum húszmilliárd forintig igényelhető az a hitel, melynek maximális kamata nem lehet több, mint 2,5 százalék. Ami a visszafizetést illeti, nem a következő hónapokra, hanem akár 10-20 évre is vonatkozhat annak lehetősége.

Hír TV