2021. április 14.,
szerda, Tibor napja

Rusvai Miklós: A kínai vakcina összetettebb immunválaszt alakít ki a szervezetben

Hír TV

2021. március 1., hétfő 18:56

Magyarországon oltották be a legtöbb embert múlt héten Málta és Dánia után, mi vagyunk rögtön a harmadikok az Európai Unióban, majdnem 7 százaléka be van oltva a lakosságnak. A Magyarország élőben extrában Velkovics Vilmos Rusvai Miklós virológussal, Dinnyés Ildikóval Magyardombegyháza polgármesterével és Horváth Péterrel, a Nemzeti Pedagógus Kar elnökével beszélgetett, majd Molnár Péter, a Hír TV tudósítója jelentkezett Romhányból.

„Jönnek arról hírek, hogy elég sokan elutasítják ezt a bizonyos kínai oltást. Mit lehet olvasni? Milyen eredményeket közölnek a tudományos lapok a kínai vakcináról?”

- kérdezte Velkovics Vilmos.

„Én mindenkit rábeszélek, tehát kezdjük azzal, hogy én a kínai vakcina pártján vagyok, ebben a mostani helyzetben különösen, amikor már többféle mutáns is jelen van hazánkban is. A kínai vakcina az valamivel összetettebb immunválaszt alakít ki a szervezetben tekintve, hogy a teljes vírus benne van”

- válaszolta Rusvai Miklós.

 

Magyardombegyháza polgármesterét, Dinnyés Ildikót Skypeon kapcsoltuk a Magyarország élőben extra műsorunkban. A beszélgetés apropója, hogy a faluban regisztráltak 98 százaléka kapta meg a védőoltást. 

A falu 243 főt számlál, ebből életvitelszerűen 120-an élnek a faluban és ennyien regisztráltak az oltásra is. A településen csak a boltban és a hivatalban kellett maszkot viselni, az emberek előrelátásának köszönhető a siker. Magyardombegyházán egyébként nem volt koronavírusos megbetegedés. 

Az itt élők is egészségesek szeretnének maradni - tette hozzá a falu vezetője.

 

A magyar-szlovák határtól nem messze lévő Romhányból jelentkezett be Molnár Péter, a Hír TV tudósítója, aki az ottani helyzetről számolt be.

Egy Romhányban tanító pedagógus például azt is elmondta kollégánknak, hogy azoknak, akik a határon túlról járnak be dolgozni, 72 óránként szükséges felmutatniuk negatív tesztet, valamint munkáltatói igazolást, amik nélkül nem járhatnak be dolgozni.

 

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke online kapcsolás segítségével volt a műsor vendége. Horváth Péter többek között azt is elmondta, hogy az egész közoktatási rendszernek át kellene állnia a teljes digitális oktatásra.

Ez ugyanakkor bizonyos évfolyamokon, főleg a legkisebbek esetében nagyon nehéz, mind eszközhasználat, mind a befektetett munka és a személyes jelenlét teljes hiánya miatt.

Egyes településeken egyáltalán nincs jelen a vírus, így egyelőre kérdéses, hogy azokon a településeken egyáltalán érdemes-e bezárni az iskolákat és átállni a teljesen online oktatásra.

Kapcsolódó cikkünk:

Már több mint 10 millió Pfizer-vakcinát kötött le Magyarország

Hír TV