2020. szeptember 25.,
péntek, Eufrozina, Kende napja

Rétvári: Összességében 72 százalékos lesz az ápolók béremelése

Hír TV

2020. január 10., péntek 19:45

Bő tíz év alatt több mint kétszeresére nő az ápolók bére - mondta a Hír TV Magyarország élőben című műsorában Rétvári Bence. Az Emmi parlamenti államtitkára közölte: csak idén 34 százalékos emelést hajtanak végre, ami akár több tízezer forint pluszt is jelenthet az egészségügyben dolgozóknak.

 

„Orbán Viktor miniszterelnök úr jelezte, hogy az egyébként is ütemezett béremelésen kívül az ápolónők januárban egy 14 százalékos, novemberben pedig egy 20 százalékos béremelésben részesülnek. Az ápolói fizetések, az átlagfizetés az olyan 225 ezer forint körül van. (…) Tehát olyan 60-70 ezer forinttal több pénzt jelentene ez nekik?”

– kérdezte Földi-Kovács Andrea a műsor elején.

„Egy hosszabb távú béremelésről beszélhetünk, hiszen ebben a ciklusban összességében 72 százalék lesz az a növekedés, amit az ápolók a fizetésükben tapasztalhatnak. Ha pedig megnézzük mondjuk a 2011-12-es fizetést és majd a 2022-es fizetést, ugyanabban a munkakörben dolgozó ápolónak, akkor két-két és félszerese lesz a fizetése így egy 10 év alatt. Nyilván mindenki tudja, hogy szükség van ápolókra, ápolói utánpótlásra. Az utánpótlást azzal is segítjük az ápolók esetében, hogy ösztöndíjat adunk azoknak, akik képzésbe járnak, tehát ez egy pályaorientációs lehetőség.”

–         válaszolta Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára.

Földi-Kovács Andrea felvetésére, hogy idén januártól 2,8 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, az államtitkár elmondta, az idei költségvetésben 136 milliárd forinttal magasabb összeget tartalmaz nyugdíjkiadásokra, mint a tavalyi, ezen kívül 20 milliárd forinttal számolnak a nyugdíjprémium keretére is.

Ahogy tavaly és tavalyelőtt is, az idén is van a nyugdíjprémiumra félretéve. Egy átlag nyugdíjas esetében ez közel 4500 forintot jelent havonta, éves szinten pedig körülbelül 52 ezer forintról van szó

– tette hozzá. Rétvári Bence emlékeztetett, a kormány nemcsak megőrizte a nyugdíjak értéket, sőt 10 százalékkal nőtt a nyugdíjak vásárlóértéke, hanem a nyugdíjon kívül Erzsébet-utalvánnyal, nyugdíjprémiummal rezsiutalvánnyal a kabinet igyekezett többlettámogatásokat is adni, ez pedig

2016 óta 273 milliárd forintnyi többletjuttatás volt.

Hír TV

x
Rendkívüli hír