2020. szeptember 19.,
szombat, Vilhelmina napja

Prof. Dr. Gyuricza Csaba: Megszületett a régió legnagyobb agráregyeteme

Hír TV

2020. augusztus 12., szerda 20:00

Augusztus elsején átmeneti időszak kezdődött az új Szent István Egyetemen életében. Prof. Dr. Gyuricza Csaba, a Szent István Egyetem megbízott rektora volt a műsorvezető Velkovics Vilmos vendége, Magyarország élőben című műsorunkban. Közép-Európa legnagyobb agrár fókuszú egyeteme jött ugyanis létre.

„Több fázisban zajlik az átszervezés, mert egy nagyon bonyolult, összetett, több intézményt, több egyetemet, több egyetemrészt magába foglaló nagy integrációról van szó, hiszen itt négy egyetemet érint most ez. A jogelőd Szent István Egyetemet, gödöllői központtal, a Kaposvári Egyetemet, – négy karral működik, azóta egyébként több tudományterület is van az agrártól a pedagógia, közgazdaságtan, művészeti képzés – a Pannon Egyetem Georgikon Kara – tehát Keszthelyről átkerült – és az Eszterházy Károly Egyetem is gyöngyösi kampusza is szintén bekerült ebbe az integrációba. Tehát ezt először létre kellett hozni és ezután még a gyakorlati agrárkutatási intézményrendszerét, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ tizenegy intézménye is bekerül ebbe az integrációba, ezt most kezdjük el, tehát az év hátralévő részében zajlik és ezt követően áll át az intézmény a tervek szerint alapítványi működésre.”

- mondta Prof. Dr. Gyuricza Csaba, a Szent István Egyetem megbízott rektora.

A képzésekkel kapcsolatban fontos hangsúlyozni, hogy nem egy helyen, hanem az összes eddigi helyen tudnak majd képzésekre járni a hallgatók. Tehát aki például Kaposvárra jelentkezett képzésre, ezután is tud majd ott tanulni.

A képzések nem pusztán átszervezésre kerülnek, de azok tartalma és a képzések elméleti háttere is változni fog. Az agrár terület fejlődésével, a terület oktatása eddig nem tudott lépést tartani. Ezt a hibát is igyekeznek most kiküszöbölni, hogy a világ trendjeihez és a piac igényeihez tudják igazítani az oktatást.

„A pótfelvételinél a tavalyi évhez képest 25 százalékkal tudtuk növelni - már az új integrált egyetemre - a jelentkezők számát.”

- jegyezte meg Prof. Dr. Gyuricza Csaba, a Szent István Egyetem megbízott rektora.

A szakok tartalmáról és struktúrájáról tekintsék meg teljes műsorunk:

Hír TV