2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Magyarország élőben

Potápi Árpád János: A nemzetpolitika egyfajta nemzeti minimumnak kell számítson

2010-ben az akkori parlament elfogadta, hogy a nemzetpolitika egyfajta nemzeti minimumnak kell számítson, és nem lehet pártpolitika - mondta el a nemzetpolitikáért felelős államtitkár a Hír TV Magyarország élőben extra című műsorában. Potápi Árpád János emlékeztetett arra, hogy annak idején az ellenzék demagóg állításokkal kampányolt a törvény ellen.

  • Potápi Árpád János: A nemzetpolitika egyfajta nemzeti minimumnak kell számítson

Tíz éve döntött a Magyar Országgyűlés a kettős állampolgárság elfogadásáról. Ezt már az új parlament megalakulása után, de még az új kormány megalakítása előtt fogadta el az újonnan megválasztott Országgyűlés. Az elmúlt 10 évben olyan támogatási rendszerek, olyan határon túli magyar közösségi építkezési folyamatok indultak el, amelyek teljesen megváltoztatták a külhoni létnek a lehetőségeit.

Ön korábban úgy összegzett, hogy ez a törvény reális válasz volt Trianonra. Mennyiben jelentett ez valóban választ

- tette fel a kérdést Földi-Kovács Andrea műsorvezető Potápi Árpád Jánosnak.

Tíz évvel ezelőtt 98 százalékos többséggel fogadtuk el az egyszerű honosításról szóló törvényt.

Az akkori parlament elfogadta, hogy a nemzetpolitika egyfajta nemzeti minimumnak kell számítson, és nem lehet pártpolitika - mondta el a nemzetpolitikáért felelős államtitkár, majd hozzátette, hogy örül annak, hogy ennek az eseménynek a részese lehetett, hiszen ez a döntés egy mérföldkőnek számított a nemzetpolitikában.

Potápi Árpád János megjegyezte, hogy

a törvény elfogadása egy nemzetpolitikai sikertörténetet indított el, az egyszerű honosítás elfogadását szimbolikus jelentőségű jogszabályok és törvények követték. Ilyen többek között a nemzeti összetartozás napjáról szóló országgyűlési határozat vagy a szavazati jog megadása a határon túliaknak. Ezek mind olyan állomásai voltak a nemzetpolitikának, amelyre azóta is tudunk építeni

– hangsúlyozta.

Az államtitkár kitért arra is, hogy ezeket a lépéseket az elcsatolt területeken élők képviselőivel egyeztetések előzték meg, így kijelenthető, hogy egy nemzeti konszenzus alapján születtek meg ezek a döntések, és ezt követte az a támogatáspolitika, ami azóta is zajlik a Kárpát-medencében – emelte ki Potápi Árpád János.

Teljes beszélgetés:

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!