2021. július 30.,
péntek, Judit, Xénia napja

Potápi Árpád János: A nemzetpolitika egyik legfontosabb célja, hogy a magyar identitást megőrizzük

Hír TV

2020. július 7., kedd 20:10

Több mint 2,2 milliárd forintos támogatás a külhoni magyar közösségeknek. A részletekről Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszélt a Magyarország élőben című műsorunkban.

Ahogy a műsorvezető felvezetőjében elmondta a koronavírus a támogatások elosztásánál is megkavarta a dolgokat, a tavaszi és a nyári programokra nem tudtak támogatást nyújtani. Most viszont újraindul a forráskiosztás.

„Igen, amikor tavaly decemberben meghirdettük a pályázatainkat, négy felhívásunk volt, akkor még nem láthattuk, hogy alakítja majd át az életünket a járvány" – kezdte Potápi Árpád János. (…) Augusztus 31-ig a különböző rendezvények támogatását sem pályázati, sem egyedi úton nem tesszük lehetővé. A fejlesztésekre, beruházásokra és online oktatásra a pályázóknak a lehetőséget viszont megadtuk - tette hozzá. 

Milyen területekre folyósítanak most pénzt és milyen tematikában?

"A nemzetpolitika egyik legfontosabb célja, hogy a magyar identitást megőrizzük, mind az egyének, mind pedig közösségi szinten és ezt meg is tudjuk erősíteni. Ezek a pályázatok is elsősorban erre vonatkoznak. Egyrészt a magyar kultúráért és oktatásért pályázatunk a legnagyobb összeggel szerepel ebből a 2,2 milliárdból, másfél milliárd forinttal.  Egyébként rekordszámú, 3750 pályázat érkezett be. Az a célunk, hogy minél többen pályázzanak és minél több mindenkit tudjunk támogatni " - fejtette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. 

Teljes beszélgetés:

Hír TV