2020. augusztus 5.,
szerda, Krisztina napja

Pászkán Zsolt: Elképzelhető, hogy a feléledő belföldi idegenforgalom generált ilyen magas számokat

Hír TV

2020. július 30., csütörtök 20:04

Tetőponton a járvány Romániában, Iohannis szerint az ellenzék hátráltatta a védekezést. A témáról Pászkán Zsolt Románia-szakértőt beszélt a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.

A hazánkkal szomszédos államok közül Romániában naponta több mint 1200 ember betegedik meg koronavírus okozta fertőzésben. Csaknem hétezer főt kezelnek kórházakban, közülük közel 400-an intenzív osztályon vannak.

Bukarest több mint 45 ezer megbetegedésről tud és 2200 felett van az elhunytak száma. A túlterhelt egészségügyi intézményekben személyzethiány is van. Ezért a szaktárca úgy döntött, hogy megkezdi az orvosok és ápolók ideiglenes áthelyezését. További nehézséget okoz, hogy a hosszú várólisták miatt 2 hétbe telik, amíg a külföldre készülő, vagy egészségi állapotuk miatt aggódó emberek megtudhatják, hogy elkapták-e a vírust. Ennyi idő kell ugyanis ahhoz, hogy eredménye legyen a PCR teszteknek.

 

Van most három gócpont Árgyes megye, Prahova megye és Temes megye, miben más ez a három megye, mint mondjuk Kovászna vagy Hargita megye, ahol alig van beteg? - kérdezte Velkovics Vilmos, műsorvezető.

A lakosság mozgása, nehéz megítélni, hogy hol volt nagyobb a vendégmunkások száma, Prahova megye egy turisztika helyszín, elképzelhető, hogy a feléledő belföldi idegenforgalom is generált ilyen számokat, Hargita megyében hagyományosan alacsonyabb volt, arányszámaiban is kevesebb a vendégmunkás, másrészt bizonyos mértékig itt jön az érdekesség, amiért a progresszív sajtó és kommentátorok szidni szokták a magyar kormány, hogy a határon túli magyarok a magyar médiához kötődnek és nem a románhoz. Meg merem kockáztatni, hogy Hargita megyében azért is volt alacsonyabb a fertőzöttek száma, mert a magyar kormány előírásait követték és nem a román kormányét, ez egy rosszindulatú megjegyzés részemről, de azt hiszem, hogy a jelen helyzetben akár egy adagnyi igazság is lehet benne

-          mondta Pászkán Zsolt Románia-szakértő.

Hír TV