2021. július 31.,
szombat, Oszkár napja

Parragh László: Szakmaiatlan és nem igazságos az iparűzési adó

2020. november 18., szerda 19:01

Parragh László évek óta azt mondja, nem szerencsés az iparűzési adó, ami egyébként sehol máshol nincs Európában, ezt az adónemet a rendszerváltás hozta létre egy MDF-SZDSZ alku eredményeként. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a HírTV Magyarország élőben című műsorában elmondta, azzal, hogy az MKIK a kkv-kat terhelő iparűzési adó elengedését javasolja a kormánynak elindított egy vitát, amit szeretne végigvinni és amellett áll ki, hogy nem szabad engedni semmilyen adóemelést, sőt javaslata között az is szerepel, hogy ne lehessen átterhelni egyik adónemből a másik adónembe a vállalkozások terheit.

Két cél lehet, a két célnak pedig együtt kell teljesülnie, az egyik az emberek életének és egészségének a megmentése, a másik pedig a gazdaság olyan átmentése, ami, ha megindul a világ fejlődése újra, akkor a magyar gazdaság versenyképes legyen – hívta fel rá a figyelmet Parragh László. A kamarai elnök emlékeztetett, a kamarának 3600 cég bevonásával a múlt hétvégére készült el egy tanulmánya és az derült ki, hogy a legnagyobb veszélyben a mikro- kis- és középvállalkozások vannak, amelyek, ha abbahagyják, akkor kiesnek a piacról és nem biztos, hogy vissza is tudnak térni.

Minden eszközt meg kell ragadni annak érdekében, hogy ezeket a cégeket segítsük, erősítsük, ha úgy tetszik, megmentsük

– tette hozzá.

Velkovics Vilmos műsorvezető kérdésére, hogy a kamara miért nem magán kezdte a takarékoskodást, Parragh László elmondta, lemondtak a kamarai hozzájárulás behajtásáról, ugyanakkor - fűzte hozzá - a cégek döntő része ezt befizette, ami arra enged következtetni, a vállalkozásoknak fontos, hogy legyen egy olyan érdekképviseletük, amely eredményt tud elérni.

Arra a felvetésre, hogy a kamara a kkv-kat terhelő iparűzési adó elengedését javasolta a kormánynak és erre reagálva az önkormányzatok azzal érveltek, hogy például Budapest 130-170 milliárd forint bevételtől esne el, Parragh László elmondta, ez a kijelentés könnyen demagógiába csúszhat, mert így fel lehetne tenni azt a kérdés, hogy miért van szüksége a fővárosnak öt főpolgármester-helyettesre mindenféle költséggel.

A költségeket mindenhol meg lehet egy kicsit kurtítani

– mutatott rá.

Az iparűzési adóval kapcsolatban a kamarai elnök megjegyezte, évek óta azt mondja, nem szerencsés ez az adónem, nemcsak a feltételi okán, hanem az elosztásrendszerében sem.

Teljes beszélgetés: 

HírTV