2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Magyarország élőben

Parragh László: Ne legyen zsákutca szakmát tanulni

Teljesen átalakítaná a magyar felnőttképzést a Versenyképességi Tanács. A cél, hogy 2030-ra minden negyedik felnőtt részt vegyen valamilyen képzésen. A Hír TV Magyarország élőben című műsorában Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszélt a képzési struktúrákról.

  • Parragh László: Ne legyen zsákutca szakmát tanulni

A két éve alakult szupertestület szerint gyökeresen át kell alakítani a felnőttképzést, mert a jelenlegi rendszer nem a valós igényeket szolgálja ki. A kormány azt szeretné, ha 10 év múlva minden negyedik felnőtt részt venne valamilyen képzésen. A szakmaválasztás előtt álló diákok is komoly változásra számíthatnak 2020 szeptemberétől. A mostani szakgimnáziumok ötéves technikummá alakulnak át.

Parragh László elmondta: a képzést komplexen kell felfogni, mert ez egy élethosszig tartó tanulási folyamat. Évente nagyjából egymillió ember vesz részt ezeken a továbbképzéseken, de a hatásfoka elég szerény az eddigi statisztikák alapján. Ezt szeretnék javítani az új képzési rendszerrel.

Hozzátette: a nemzetközi cégeknél már elindult a továbbképzési hullám, azonban a magyar kis- és középvállalkozások elmaradottak ezen a területen. Ezeknél a cégeknél gyakran a pénzügyi forrás jelenti a legnagyobb problémát. Az Iparkamara elnöke elmondta: az állam részleges támogatásával talán ezeknél a vállalkozásoknál is javulna a továbbképzési arány.

Parragh László a szakképzési rendszer kapcsán úgy fogalmazott: a technikumok visszahozatalát szorgalmazza a legjobban. A felsőoktatás és a középfokú oktatás összehangolása elengedhetetlen a fejlesztés során. Kereslet orientáltá kell tenni a képzéseket, vagyis a gazdaság számára megfelelő tudással kell felruházni a diákokat, így mikor elvégzik az adott képzést, biztosan el tudnak majd helyezkedni a munkaerőpiacon.

Az új képzési struktúra 2020 szeptember 1-én indulna a szakképzés tekintetében, a felnőttképzésben pedig a 2020 január 1-e a cél.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

Indul majd jogállamisági vita Belgiummal szemben a NatCon konferencia akadályozása miatt?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!