2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Magyarország élőben

Orbán Balázs: A Freedom House elemzése az Európai Unió leendő bunkósbotja

Orbán Balázs parlamenti és stratégiai államtitkár volt, Velkovics Vilmos műsorvezető és Magyarország élőben című műsorunk vendége.

  • Orbán Balázs: A Freedom House elemzése az Európai Unió leendő bunkósbotja

Demokrácia tekintetében Magyarország a legrosszabbul teljesítő európai uniós ország – legalábbis ezt állítja a Freedom House. Ezzel kapcsolatban tisztázta a helyzetet Orbán Balázs parlamenti és stratégiai államtitkár.

Magyarország szerintük egyfajta hibrid rezsimmé csúszott le, ugyanakkor az összehasonlítás és az elemzés hagy maga után némi kívánni valót.

Ha egy valódi, tudományos alapú, szakmai elemzésről lenne szó, azzal Orbán Balázs is egyetértene, mert szerinte is szükség van ilyenekre. Azzal ugyanakkor nem tud azonosulni, hogy egy Soros György által finanszírozott szervezet, mint például a Freedom House hozzon létre egy ilyet, aminek köze sincs a tudományokhoz.

"Az ahogy a Freedom House meg az ehhez hasonló nemzetközi szervezetek, amelyek egyértelműen Soros György finanszírozáshoz kötődnek, ahogy ők csinálják, az minden csak nem tudomány, hanem tudománynak álcázott politika."

Az objektív és a szubjektív elemek nem pusztán összemosódnak, de utóbbi van túlsúlyban.

Semmiképpen sem egy reprezentatív, szakértői közvéleménykutatás, pusztán egy-két magánember egyéni véleménye.

Itt is az történt, hogy egy kutató így vélekedett Magyarországról, majd őt felkérték, hogy a szubjektív véleményére alapozhassanak egy látszólagos kutatást.

Intellektuálisan ennek a kérdéskörnek és a demokráciáknak a vizsgálata egy nagyon komoly tudományos munka lenne. Az Európai Uniónak jelenleg nincs olyan mechanizmusa, mellyel ez szakszerűen vizsgálható lenne úgy, hogy az reprezentatív is legyen.

A nyugati világban is demokráciák vannak, de másképpen működő demokráciák. Mindenki a saját kormányzási elvét találja fel, nem pedig egy mintakövetés jön létre.

Ezeket a folyamatokat pedig az egyes ilyesfajta kérdésköröket vizsgáló kutatók nem képesek követni - hívta fel rá a figyelmet Orbán Balázs.

Kapcsolódó anyagok:

Menczer Tamás: Folyamatos a magyar állampolgárok hazahozatala

Civil kör: Az ellenzék, mint aktivisták gyűjteménye

Publi Cafe: A hibrid rezsim a baloldal vesszőparipája

Álcázzák magukat Soros jogvédői

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!