2021. 09. 16. Csütörtök Edit napja
Jelenleg a TV-ben:

Csörte - A nap vitája

Következik:

Hírek 14:00

Magyarország élőben

Nógrádi György: Én azt is fölvetem, hogy megmarad-e Libanon területi egysége

Milyen következményei lehetnek a Közel-Keleten a bejrúti robbanásnak? A részletekről Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő beszélt a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.

Kedden késő délután hatalmas robbanás rázta meg Libanon fővárosát. Először füstfelhő tűnt fel Bejrút kikötőjében, ezt egy óriási robaj követte, majd egy gombafelhő emelkedett a levegőbe. A detonáció akkora volt, hogy több kilométeres sugarú körben szinte minden megsemmisült. Az első robbanás a petárdaraktárban keletkezett tűz okozta, a második detonációt pedig az idézte elő, hogy az épületben tárolt 2700 tonna ammónium-nitrát is felrobbant, amelyet még 6 éve foglaltak le és azóta egy kikötői raktárban tárolta a vámhivatal. A detonációban eddig több mint 150-en haltak meg, és több mint 5000-en sérültek meg. A számok azonban várhatóan tovább nőnek majd, mert sok elhunyt a romok alatt rekedt. 300 ezer ember otthona rongálódott meg, több tízezeré lakhatatlanná vált.

 

Mind pénzügyileg, mind politikailag is meglehetősen instabil a helyzet, okozhat ez a mostani katasztrófa, annak ellenére, hogy nem erőszakos beavatkozásról vagy fegyveres konfliktusról van szó, hanem egy robbanásról, egy katasztrófáról egy újabb katasztrófát? – kérdezte Földi-Kovács Andrea, műsorvezető.

Természetesen, egy a lakosság valakit felelőssé tesz, kit tehet felelőssé? A kormányt. A kormány tehet erről? Zárójelben jegyzem meg, hogy igen is meg nem is, de az elmúlt évek összes kormánya korrupt volt, alkalmatlan a vezetésre, naponta újabb és újabb döntéseket hoztak. Mi volt a mostani helyzet? Egy napos nemzeti gyász, hét napos nemzeti gyász, tizennégy napos nemzeti gyász. Ki tárgyal a most odaérkező Macron-nal, zárójelben jegyzem meg, hogy Macron a legrosszabb pillanatban ment oda, amikor az újjáépítés folyik, amikor a sebesülteket próbálják kihozni, amikor a kórházak nem működnek, de hát ő odament, hogy szimbolizálja, hogy ő vezeti Európát, egyébként nem ő vezeti, de ez megint egy más kérdés. Tehát bármikor bármi berobbanhat, én, mint egyetemi tanár, politikusként ilyet nem mondhatnék, én azt is fölvetem, hogy megmarad-e Libanon területi egysége, nem tudok rá válaszolni

-          mondta Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő.

A teljes adás:

Hír TV

További epizódok

Szanyi Tibor: Nem találtunk a történelemben olyan korszakot, ami szociális értelemben milliókat emelt fel

A Magyarország élőben vendégeként Szanyi Tibor a Kádár-tervről és az ellenzéki összefogásról beszélt. 2021. szeptember 10.

Deutsch Tamás: Gyalázatos módon nekitámadt az Európai Bizottság a lengyeleknek

A Magyarország élőben vendége Deutsch Tamás fideszes ep-képviselő volt. 2021. szeptember 10.

Csizmazia Gábor: 2001. szeptember 11-e alapvetően megváltoztatta az amerikai társadalom gondolkodását

A Magyarország élőben vendége Csizmazia Gábor, a NEK Amerika Tanulmányok Kutatóintézetének munkatársa volt. 2021. szeptember 10.

Legfrisebb híreink

Műsorok

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.

Sajtóklub - ajánló

Egyedi hangvételű elemzés újságírókkal. Hétfő esténként 21.05-től a Hír TV műsorán.

Publi Cafe - ajánló

A hétköznaponként jelentkező Publi Cafe politológusok és publicisták segítségével vizsgálja politika és a média szerepét. 20 óra 5 perctől.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!