2020. június 6.,
szombat, Norbert, Cintia napja

Németh Zsolt: Ha összefogunk Romániával akkor nyerünk

Hír TV

2019. július 24., szerda 20:05

Németh Zsolt szerint, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának kormánypárti elnöke a Hír TV Bálványosi Szabadegyetem és Diáktáborból jelentkező Magyarország élőben című műsorában beszélgetett Velkovics Vilmossal többek között a román magyar kapcsolatokról.

Felmerült kérdésként, hogy Románia ma jogállam-e, az úzvölgyi események fényében vagy a kézdivásárhelyi fiatalok esetében. A román politikusok tüntetőleg távol maradtak idén az eseménytől, mire utal ez? - tette fel a kérdést Velkovics Vilmos műsorvezető.

A román jelenlét mindig hullámzó volt, általában az ellenzéki értelmiségiek voltak velünk. Az ellenzékiek ma is itt vannak, együtt gondolkodunk, együtt tervezzük a jövőt. Tagadhatatlan, hogy a hivatalos Románia alapvetően távolságot tart Tusványossal szemben. Egyelőre nem sikerült az erdélyi magyarság helyzetét rendezni, folyamatosan jelen van egy olyan erő amelyik nem az összefogást akarja Magyarország és Románia között, pedig, ha összefogunk akkor győzünk és az összefogás erői ma már sokkal erősebbek itt Romániában is, mint az elmúlt évtizedekben bármikor. Rendkívül sok közös érdekünk van, hiszen ott az EU költségvetése, gazdasági érdekek, energetika, fekete-tengeri gázmezők kiaknázása, autópályák és még sorolhatnánk. Ma már Magyarország harmadik legjelentősebb kereskedelmi partnere Románia. Az együttműködés nagyon előrehaladott állapotban van, mégis azok az erők akik találnak egy katonai temetőt, egy magyar iskolát, azaz olyan helyzetet teremtenek amely kiválóan alkalmas arra, hogy feszültséget gerjesszen magyarok és románok között, egészen jó kommunikációs stratégiával próbálják rombolni az együttműködést. Nekünk türelemre van szükségünk, hiszen érdekeltek vagyunk az összefogásban, ha összefogunk akkor nyerünk. Az erdélyi magyarok pedig a leginkább érdekeltek ebben a kérdésben. Egyrészt türelem, másrészt határozott kiállás az erdélyi magyarok mellett, ez kell legyen a magyar politikának az iránytű.

- mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke.

Hír TV