2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Magyarország élőben

Németh Zsolt: Ha összefogunk Romániával akkor nyerünk

Németh Zsolt szerint, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának kormánypárti elnöke a Hír TV Bálványosi Szabadegyetem és Diáktáborból jelentkező Magyarország élőben című műsorában beszélgetett Velkovics Vilmossal többek között a román magyar kapcsolatokról.

  • Németh Zsolt: Ha összefogunk Romániával akkor nyerünk

Felmerült kérdésként, hogy Románia ma jogállam-e, az úzvölgyi események fényében vagy a kézdivásárhelyi fiatalok esetében. A román politikusok tüntetőleg távol maradtak idén az eseménytől, mire utal ez? - tette fel a kérdést Velkovics Vilmos műsorvezető.

A román jelenlét mindig hullámzó volt, általában az ellenzéki értelmiségiek voltak velünk. Az ellenzékiek ma is itt vannak, együtt gondolkodunk, együtt tervezzük a jövőt. Tagadhatatlan, hogy a hivatalos Románia alapvetően távolságot tart Tusványossal szemben. Egyelőre nem sikerült az erdélyi magyarság helyzetét rendezni, folyamatosan jelen van egy olyan erő amelyik nem az összefogást akarja Magyarország és Románia között, pedig, ha összefogunk akkor győzünk és az összefogás erői ma már sokkal erősebbek itt Romániában is, mint az elmúlt évtizedekben bármikor. Rendkívül sok közös érdekünk van, hiszen ott az EU költségvetése, gazdasági érdekek, energetika, fekete-tengeri gázmezők kiaknázása, autópályák és még sorolhatnánk. Ma már Magyarország harmadik legjelentősebb kereskedelmi partnere Románia. Az együttműködés nagyon előrehaladott állapotban van, mégis azok az erők akik találnak egy katonai temetőt, egy magyar iskolát, azaz olyan helyzetet teremtenek amely kiválóan alkalmas arra, hogy feszültséget gerjesszen magyarok és románok között, egészen jó kommunikációs stratégiával próbálják rombolni az együttműködést. Nekünk türelemre van szükségünk, hiszen érdekeltek vagyunk az összefogásban, ha összefogunk akkor nyerünk. Az erdélyi magyarok pedig a leginkább érdekeltek ebben a kérdésben. Egyrészt türelem, másrészt határozott kiállás az erdélyi magyarok mellett, ez kell legyen a magyar politikának az iránytű.

- mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!