2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Magyarország élőben

Nagy Ervin: Itt az ideje, hogy a konzervatív ember ne csak szemlélője legyen a világnak

A Magyarország élőben extra első részében Somoskőújfaluból kollégánk, Házy Attila jelentkezett be, ahol újra megnyitották a magyar-szlovák határátkelőt. A stúdióban pedig Trombitás Kristóffal és Nagy Ervinnel egy lehetséges új világrend kialakulásáról, Vida Szabolccsal a MOL-LUB Kft. ügyvezető igazgatójával pedig a kézfertőtlenítő gyártás részleteiről beszélgetett Földi – Kovács Andrea.

  • Nagy Ervin: Itt az ideje, hogy a konzervatív ember ne csak szemlélője legyen a világnak

 

 

Remekül látszik, hogy amikor krízis helyzet van az európai szolidáris meséi hirtelen semmivé lesznek, nem az EU bizottságaihoz fordulnak az emberek, hanem a nemzetállamokhoz. Az Unió egy olyan mesét jelentett, amire nem lehet támaszkodni. Vélekedett Trombitás Kristóf, publicista a Hír TV Magyarország élőben extra című műsorában, melynek Nagy Ervin filozófussal voltak a vendégei.

Földi-Kovács Andrea, műsorvezető reflektált arra, hogy nagy katasztrófák fontos jellemzője, hogy jobban megjelenik a szolidaritás az emberek között, de a politikai rétegek között is.

Nagy Ervin úgy vélekedett ezzel kapcsolatban, hogy ezután az időszak után egy új, egészen más világ fog következni. Az elmúlt 10-15 évben már elkezdett recsegni-ropogni a globális világrend, 2008-as pénzügyi majd az azt követő 2015-ös menekültválság már rámutatott a problémákra és most a vírus mutatta meg a legjobban, hogy valójában az emberek a nemzetállamokra számíthatnak. Úgy gondolja fel fog értékelődni a közösségek szerepe, mind a kisebb lokális közösségeké, mind a nagy egész, azaz az állami közösségé. Kérdés, hogy ezután a konzervatívok, akik valóban fel tudnak lépni a problémákkal szemben és megoldásokat keresnek engedik-e majd a liberálisokat visszatérni.

"Most van itt az ideje, hogy a konzervatív ember ne csak szemlélője legyen a világnak, hanem alakítója is"

Trombitás Kristóf arra mutatott rá, hogy Európában látni sok jó példát a politikai összefogásra, ahol az ellenzék és a kormány együttesen dolgozik a probléma megoldásán, példaként hozta fel az olasz, spanyol és szlovák politikát. Sajnálatos tény, hogy hazánkban ez nem így történik, sőt az ellenzék különböző módokon igyekszik gáncsolni a kormány törekvéseit, akár online petíciókkal, melyet egyébként bárki és akárhányszor aláírhatott. Elmondta továbbá, hogy az látszik, hogy az EU valójában egy olyan mesét jelentett, amelyre nem lehet támaszkodni, hiszen veszélyhelyzetben valójában a nemzetállamok azok, akik segítenek polgáraikon.

A teljes beszélgetés:

Kézfertőtlenítő-gyárrá alakította egyik üzemét a MOL

Vida Szabolcs, a MOL-LUB Kft. ügyvezető igazgatója mondta el Magyarország élőben extra című műsorunkban hogyan álltak át szélvédőmosó folyadékok gyártásáról fertőtlenítő folyadékok gyártására.

A napi 50 ezer liter mennyiség előállításához – mellyel az egész országot két-három hónapra el tudják látni – a legtöbb feltétel adott volt. A fertőtlenítő folyadék ugyanis 90 százalékban megegyezik az általuk korábban gyártott szélvédőmosó folyadékok adalékanyagaival. Ennek köszönhetően nem pusztán az átállás ment könnyen, de a szükséges alapanyagok nagy része is rendelkezésükre állt.

A fertőtlenítő folyadék a különféle felületek mellett a kéz fertőtlenítésére is alkalmas.

A gyártást megelőzték szigorú és gyors intézkedések, melyek munkavállalóik megvédésének érdekében történtek, ezen felül pedig az operatív törzzsel is folyamatosan egyeztetnek, illetve a Nemzeti Népegészségügyi Központ támogatását is élvezhetik.

A teljes beszélgetés: 

Újra megnyitották a magyar-szlovák határátkelőt Somoskőújfalunál

Mától újabb helyen léphetik át a határt Magyarország és Szlovákia között a Felvidékről munkába járók. Somoskőújfalunál korábban azért zárták le teljesen a határátkelőket, mert azzal is gátolni próbálták a koronavírus terjedését.

Tudósítonk, Házy Attila tájékoztatása szerint már nem csak gyalogosan, de személyautóval is engedélyezett az átkelés a településen. 10 milliárd eurót is meghaladó a forgalom a kereskedelemben a két ország között. Az elmúlt hetekben az ingázóknak órákat kellett autóban tölteni, mától pedig már újra 15 percre csökkent ez az idő. A kamionokat viszont továbbra is visszafordítják Somoskőújfalunál.

Megjelent a koronavírus Nógrád megye székhelyén is. Egy salgótarjáni és egy balassagyarmati személynek lett pozitív a tesztje. Hét további gyanús esetet kezelnek Balassagyarmaton, a diagnosztizált koronavírusos embereket pedig a fővárosban látják el.

A teljes beszélgetés: 

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!