2020. február 25.,
kedd, Mátyás napja

Nacsa Lőrinc: Sorskérdés, hogy Tusk balra, vagy jobbra kívánja kinyitni az ajtót

Hír TV

2019. november 22., péntek 19:45

A KDNP csak akkor tud együttműködni az Európai Néppárt új elnökével, ha Donald Tusk elkötelezett abban, hogy erős, jobboldali kereszténydemokrata párttá tegye az EPP-t. Nacsa Lőrinc, aki a zágrábi kongresszuson bizalmat szavazott a lengyel politikusnak a Magyarország élőben című műsorban azt mondta: sorskérdés, hogy Tusk balra, vagy jobbra kívánja kinyitni az ajtót. A KDNP politikus úgy vélte: ha számukra helytelen lesz az irány, akkor elképzelhető, hogy elhagyják a pártcsaládot.

 

Donald Tusk volt lengyel miniszterelnököt, az Európai Tanács leköszönő elnökét választotta meg elnökének az Európai Néppárt. A tisztújítással kapcsolatban Nacsa Lőrinc a Hír Televízió stúdiójában a következőket mondta:

„Úgy fogalmaznék, hogy óvatos bizakodás van bennünk. Azt látjuk, hogy az Európai Néppárt új elnöke lengyel lett, aki a közép-európai régióból érkezik, ráadásul a visegrádi országokból. Az a reményünk megvan, hogy ő érti a közép-európai emberek gondolkodását és látta Közép-Európa történelmét, és talán érti az itt élő emberek igényeit, ami az, hogy az Európai Néppárt valós jobboldali kereszténydemokrata párt legyen ismét. Valós válaszokat adjon a most felmerülő európai sorskérdésekre, amilyen például a migráció, a biztonság, a versenyképesség, a családok, a demográfiai kihívások kérdése.”

Nacsa Lőrinc - aki a zágrábi kongresszuson bizalmat szavazott a lengyel politikusnak - műsorunkban azt mondta, sorskérdés, hogy Tusk balra vagy jobbra kívánja kinyitni az ajtót. A KDNP politikusa úgy vélte, ha számukra helytelen lesz az irány, akkor elképzelhető, hogy elhagyják a pártcsaládot.

„Ha továbbra is a balratolódást, vagy a bevándorlás pártiak felé nyitást képzeli el az Európai Néppárt jövőjének, akkor az szerintünk egy helytelen irány, aminek nem feltétlenül van értelme továbbra is a részesének maradni. Ha viszont egy erős jobboldali, kereszténydemokrata és egyébként a jobboldal felé nyitott pártcsaládot képzel el, akkor természetesen van maradásunk.”

Melyik iránynak tapasztalta a jelét most a zágrábi kongresszuson? – tette fel a kérdést Velkovics Vilmos műsorvezető.

„Nehéz megmondani, mert nem születtek fontos politikai döntések. Sokszor egy néppárti kongresszus, ahol nincs napirenden a tisztújítás, ott politikai nyilatkozatokat fogadnak el, erős határozatokat arról, hogy egyes témákban milyen irányt vegyen a Néppárt, és utána az európai parlamenti frakciója is képviselje. Most, mivel a tisztújítás elhomályosított minden mást, így kevéssé kerültek elő fontos politikai kérdések. Megtörténik az átadás-átvétel, utána lehet megnézni, hogy a Néppárt új elnöksége milyen politikai irányt vesz.” 

– mondta el a politikus.

Teljes beszélgetés: 

Hír TV