2021. június 19.,
szombat, Gyárfás napja

Magyar Péter: Magyarország kormánya nemcsak beszél róla, hanem tesz is a továbbtanulás támogatásáért

Hír TV

2021. június 8., kedd 18:55

Az elmúlt 20 évben csaknem félmillió egyetemistának és főiskolásnak segített a diákhitel, ami júniustól már a szak-és felnőttképzésben is igényelhető. Az új konstrukció részleteiről Földi-Kovács Andrea Magyar Pétert, a Diákhitel Központ vezérigazgatóját kérdezte a Magyarország élőben extrában.

- Lehet, hogy a Covid megváltoztatja a felnőttképzéshez, vagy a szakképzéshez fűződő viszonyunkat?

-kérdezte a műsorvezető.

"Azt gondolom, hogy a Covid csak felgyorsította  a folyamatot. Már rég nem beszélünk arról, mint évtizedekkel ezelőtt, hogy valaki 18 évesen elkezdett dolgozni egy munkahelyen és onnan ment nyugdíjba. Most már folyamatosan alkalmazkodnia kell a munkavállalóknak a munkaerőpiaci elvárásokhoz, de az tény és való, hogy nagyon sok szektort érintett súlyosan ez a járvány és sokan váltani akarnak."

- reagálta a vezérigazgató.

Júniustól az egyetemisták és főiskolások mellett már a szak- és a felnőttképzésben résztvevők számára is elérhetők a kedvezményes állami kölcsönök. A Képzési Hitel 1 szabad felhasználású, havi összege 15 ezer forinttól 150 ezer forintig terjedhet. A Képzési Hitel 2 segítségével pedig az önköltséges képzések díját lehet fizetni. Jelenleg több mint 120 ezer 18 évesnél idősebb ember tanul a szak- és felnőttképzésben, ők azonnal jogosultak lesznek a képzési hitelek igénylésére. Az idén 20 éves Diákhitel Központ már csaknem 500 ezer hallgatónak nyújtott pénzügyi segítséget.

Teljes beszélgetés:

Hír TV