2020. május 28.,
csütörtök, Emil, Csanád napja

Lomnici Zoltán: Súlyos erkölcsi válságban van az ellenzék

Hír TV

2019. január 22., kedd 07:03, frissítve: kedd 07:35

„Mindenki mindenkit feljelentett, hisz a hatóságokhoz a képviselők és az érintett médiumok feljelentései egyaránt megérkeztek” – mondta el ifj. Lomnici Zoltán. A központi nyomozó főügyészség a képviselők feljelentéseit elutasította, míg a dolgozók feljelentését megalapozottnak találta – mondta el vendégünk Lomnici Zoltán alkotmányjogász, aki szerint ha egy párt elnökének családjának ügye lehet közügy, ha a tét az adott politikus szavahihetősége.

A parlamenten múlik, hogy felfüggesztik-e az érintett képviselők mentelmi jogát – hangsúlyozta a CÖF vezető jogásza, miután az ügyészség megalapozottnak találta az MTVA-ban szereplő képviselők ellen irányuló feljelentéseket.  A szombati tüntetésen azonban a Hír TV és az Echo TV stábját immár fizikailag is inzultálták. Az újságírók inzultálása valahol a legalja – mondta a jogász. Amit a közmédiában tettek a képviselők, miszerint élőztek a Facebookon, és mutogatták emberek arcát a beleegyezésük nélkül, szintén felveti a jogsértés gyanúját – véli Lomnici Zoltán. Ezek a tettek is a sajtószabadság elleni támadások, csak a kettős mérce oly nagy arányban érvényesül, hogy az Informátor stábja iránt az az érzékenység nincs meg, ami adott esetben meglenne egy másik, az ő elveiket valló orgánummal szemben – véli a CÖF jogásza.

Sneider Tamás feleségének poénkodásával, a náci karlendítéssel kapcsolatban megjegyezte: a btk. a tiltott önkényuralmi jelek között a karlendítést nem rögzíti. Kétségtelenül vannak mozdulatok, jelképek, szavak, melyek tapadhatnak diktatórikus időszakokhoz, de nagyon nehéz esetükben megítélni, hogy megvalósul-e tényleges uszítás – vázolta a jogi helyzetet Lomnici Zoltán. Azokkal értek egyet, akik szerint nagyon nehezen elvonatkoztatható az adott karmozdulat – mondta a jogász, aki szerint azonban elsősorban egy súlyos erkölcsi válság jelei mutatkoznak meg az adott ügyben. Karácsony Gergely is több ízben „nácitlanítottnak” minősítette a Jobbikot, amikor hirtelen kiderül, hogy a párt elnökének a párt alkalmazásában álló felesége is náci szimpátiával bírhat – mutatott rá a helyzetre Lomnici Zoltán, aki szerint bizonyos közszereplők esetében közérdek fűződik ahhoz, hogy megismerhessék egy személy életének más aspektusait is, hisz az adott politikus szavahihetőségét áshatja alá egy-egy hasonló eset.