2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:30

Magyarország élőben

Lomnici: Az élet, a testi épség és az egészség védelme most a legfontosabb

Lomnici Zoltán alkotmányjogász beszélt Magyarország élőben extra című műsorunkban a karanténszabályok megszegésének következményeiről.

  • Lomnici: Az élet, a testi épség és az egészség védelme most a legfontosabb

Kopik a fegyelem a karanténszabályok tekintetében, egyre többen szegik meg - akár a büntetések szigorítása is felmerülhet. Túl enyhék lennének a büntetések – tette fel a kérdést Velkovics Vilmos műsorvezető.

Meggyőződésem, hogy minden intézkedés tartja a lépést a járványügyi-helyzettel, egyébként európai uniós tendencia, hogy nehezen lehet a polgárokat rászoktatni arra, hogy a lakásaikban, a négy fal között töltsék az idejüket – reagál az elhangzottak Lomnici Zoltán, alkotmányjogász.

Lomnici Zoltán felidézte, hogy Európában nem egyedülálló, hogy fegyveres testületeket vetnek be a rend fenntartása érdekében. Van arra is példa Európában, hogy drónokkal figyelik meg az emberek mozgását. Ennek pedig a jogi háttere is megvan.

A beszélgetés során az alkotmányjogász kitért arra is, hogy az élet, testi épség és egészség védelme most a legfontosabb, a lakosság védelme érdekében pedig véleménye szerint a veszélyhelyzet lejárta is után is meg fogják találni azt a megoldást, hogy ezek minél kevésbé kerüljenek veszélybe.

Informatikai szakemberek, pedagógusok, cégvezetők hoztak létre egy közösséget

Informatikai szakemberek, pedagógusok, cégvezetők hoztak létre egy közösséget azért, hogy a digitális oktatásban segítséget nyújtsanak. Magyarország élőben című műsorunkban Moldován Csabát, az Amanóba alapítóját kapcsoltuk Skype-on.

„Elmagyarázná nekünk pontosan kérem, hogy mi ennek a kezdeményezésnek a lényege? Ki használhatja és mire?"

- kérdezte a műsorvezető.

„Tizenkét nappal ezelőtt, amikor a veszélyhelyzetet kihirdetésre került Magyarországon, akkor szülőként, felelős állampolgárként azon gondolkoztunk a barátainkkal, hogy hogyan lehet majd a bezáró iskolák esetén a távoktatást segíteni. Arra jutottunk, hogy az államnak nem lesz rá lehetősége, hogy a veszélyhelyzeti protokoll betartása mellett segítse az iskolákat, az iskolák pedig nincsenek felkészítve arra, hogy bevezessék a távoktatást.”

- felelte Moldován Csaba.

Az intézmények gyorsan alkalmazkodtak a kialakult helyzethez

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke beszélt az oktatás terén hirtelen jött digitális átállásról, melynek tekintetében ötösre vizsgáztak a pedagógusok. Sokuk kreatív módon, egymást is segítve, a számukra készített oktatóvideók tanulmányozásával igyekszik a lehető legjobb módon alkalmazkodni a kialakult helyzethez.

Egyes kollégák esetében előfordult, hogy túlterhelték a gyermekeket és egyes esetekben túl sokat ültetik a gyermekeket a számítógépek elé. Ezzel kapcsolatban arra kérte kollégáit a Klebelsberg Központ elnöke, hogy a gyermekek életkorának megfelelő mennyiségű feladattal lássák el a diákokat.

Major Balázs a Veres Pálné Gimnázium igazgatója elmondta, hogy gimnáziumukat nem érte olyan váratlanul az új típusú koronavírus elterjedése kapcsán létrejött nehézség.

Ők már korábban elkezdtek átállni a digitális tananyagok adta lehetőségekre, ennek megfelelően kezelik a mostani helyzetet is.

Az alapvető fogásokról oktató videókat készítettek a tanároknak és folyamatosan tanácsokkal látják el őket.

Ami az év végi értékeléseket illeti, Hajnal Gabriella szerint ezeknek sem lesz semmi akadálya, hiszen több módszerrel is lehet mérni a gyermekek tudásszintjét és felkészültségét. Emellett több otthon elvégzendő beadandó feladatot is adnak ki, mely a személyes osztályzás helyettesítésére szolgálhat.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!