2020. október 31.,
szombat, Farkas napja

Lánczi Tamás: A tét az, hogy megmarad-e az EU vagy darabjaira hullik szét

Hír TV

2020. július 17., péntek 20:05

A helyzet nem könnyű, de az odds-aink folyamatosan javulnak – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a brüsszeli EU-csúcs előtt. A lehetőségekről Lánczi Tamás politológussal beszélgetett Földi-Kovács Andrea műsorvezető.

Mi a tétje a mostani költségvetési vitának az unió jövője és hazánk jövője szempontjából – tette fel a kérdést Lánczi Tamásnak Földi-Kovács Andrea.

Erre a politológus úgy reagált, hogy a kérdés inkább az, hogy

megmarad-e az Európai Unió vagy szétesik darabjaira, a tét az ilyen nagy. De erről nem beszélnek a döntéshozók, mert nem akarják ijesztgetni az uniós állampolgárokat

– hívta fel a figyelmet Lánczi Tamás. Majd kitért arra, hogyha ez a csomag most nem jön össze, akkor az egész hitelessége megkérdőjeleződik, nem fog az unió hitelt kapni, és ha nem kap hitelt, akkor a déli államok finanszírozhatatlanná válnak, lényegben leválnak az EU-ról, az eurózónáról, és innentől kezdve a dominók dőlnek – szögezte le a politológus.

Az úgynevezett „fukar négyekről” a szakértő elmondta, hogy ők nem szeretnének olyan nagy részt vállalni a déliek finanszírozásából, mint amekkora rájuk hárulna, és próbálják ezt többek között olyan államokra rátolni, mint Magyarország.

A németek nagy játékosok, próbálnak a „fukarok”, a keletiek és a déliek között úgy egyensúlyozni, hogy közben a saját érdekeik érvényesüljenek.

A stratégiájukat úgy építették fel, hogy hozzájussanak olyan strukturális forrásokhoz, amelyekből a német gazdaságot meg tudják újítani, de fontos szempont számukra az is, hogy mindez ne kerüljön nekik túl sokba, és mindezek mellett egyben tudják a közösséget is tartani.

A beszélgetés során arról is szó esett, hogy mennyi esély van arra, hogy a magyar parlament által megszabott feltételeket sikerül a tárgyalások során érvényesíteni.

Teljes beszélgetés:

Kapcsolódó cikkek:

Orbán Viktor: A helyzet nem könnyű, de az odds-aink folyamatosan javulnak

A költségvetés és a pénzügyi csomag az EU-csúcs két legfontosabb témája

Hír TV