2020. május 28.,
csütörtök, Emil, Csanád napja

Kovács Zoltán: Nemzeti érdekképviselet zajlik

Hír TV

2019. november 7., csütörtök 20:01

RecepTayyip Erdogan török elnök csütörtöki budapesti látogatása illeszkedik a magyar kormány azon stratégiájába, amely során nagyhatalmak vezetőivel találkozik Orbán Viktor a nemzeti érdek érvényesítése érdekében - jelentette ki Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár Magyarország élőben című műsorunkban. A politikus szerint Törökország nélkül nem lehet megállítani az Európa felé irányuló migrációt.

Ha Merkel asszonnyal találkozik Erdogan, akkor reálpolitikáról és érdekérvényesítésről beszélünk, ha pedig Orbán Viktor találkozik bárkivel - különösen, akit nem szeret a liberális oldal - akkor diktátoroznak – idézett egy német újságírói bejegyzést Kovács Zoltán, aki szerint méltatlan lenne az Orbán-Edrogan-találkozó szintjéhez és jelentőségéhez az, ha reagálni kellene a magyarországi ellenzék megnyilvánulásaira a török elnök látogatásával összefüggésben.

Az államtitkár kiemelte, idén a magyar miniszterelnök a világ minden jelentős és meghatározó vezetőjével tárgyalt egy olyan kialakult rendnek megfelelően, amelynek megvan a maga értelme.

„Nemzeti érdekképviselet zajlik és Magyarország érdeke, hogy az összes szomszédjával és a stratégiai helyzetet meghatározó nagyhatalommal is jó legyen a viszony”

– tette hozzá.

Kovács Zoltán szerint az magától értetődik, hogy egy felelős államvezető nem tehet máshogy, minthogy a saját nemzete, a saját állampolgárai érdekeit képviselve tiszteletben tartja a másikat, gondolkodik arról, hogy a kapcsolatok minimum olyan normális szinten legyenek kezelve, ha a másiktól kérni kell valamit, vagy ha egymásra utaltság van, akkor meglegyenek azok a pozíciók, amelyekből ezt meg lehet tenni.

A mai Orbán-Erdogan találkozó legfőbb témája az volt, hogy Törökország nélkül nem lehet megállítani a migrációt abban a helyzetben, amiben ma Európa azon belül pedig Magyarország, mint az EU schengeni határának egyik legfontosabb eleme van. Vagyis – mint arra Kovács Zoltán rámutatott –

egy felelős európai vezető nem teheti meg azt, hogy Törökországgal rossz kapcsolatokat tartson fenn.

A kormánypárti politikus felhívta rá a figyelmet, nem szabad engedni sem annak a kísértésnek, sem pedig annak az ideológiai kísérletnek, ami a baloldalról, a liberálisoktól és a zöldektől jön, hiszen, ha esetleg egyszer ők jutnának hatalomra, nekik is képviselniük kellene az országukat. A nemzetközi kapcsolatokért és kommunikációért felelős államtitkár szerint maximális felelősséggel tartoznának az ellenzéki pártok is azért, hogy megadják a tiszteletet egy másik nemzetnek, egy másik kultúrának.

Teljes beszélgetés: 

Hír TV