2021. július 27.,
kedd, Olga, Liliána napja

Kovács István: Az intézkedések ugyanabba az irányba mutatnak

2020. március 31., kedd 18:09

20 napja van érvényben a koronavírus okozta veszélyhelyzet. A mai napig 492 koronavírussal fertőzöttet regisztráltak, 16-an hunytak el a betegség következtében és 37-en gyógyultak meg. A mai adásban foglalkoztunk a koronavírus okozta tüdőgyulladás lefolyásával, a vírus terjedésével és arról is szó volt, hogy az EU tagállamai miért látják veszélyben a magyar demokráciát.

Dr. Berta Gyula, immunológus és tüdőgyógyászt telefonon kapcsoltuk, aki elmondta, hogy szeretné eloszlatni azt a tévhitet mely szerint, aki különböző légúti megbetegedésben szenved az fogékonyabb a vírussal szemben. Ez nem így van, ezen eseteknél a betegség lefolyása lehet súlyosabb. A vírus intersticiális tüdűgyulladást okoz, mely már korábban is ismert volt, azonban a vírus hatására nagyobb felületen jelentkezik a tüdőben megnehezítve a szervezet oxigén felvételét, ezért van szükség adott esetben lélegeztetőgép használatára. Vannak, akiknél súlyosabb esetben maradandó károsodást is képes okozni a vírus a tüdő szöveteiben.

A Magyarország élőben extra vendége Dr. Galgóczi Ágnes epidemiológus volt. A járványügyi szakemberrel a vírus terjedéséről beszélgettünk.

Korábban szó esett arról, hogy nem vette komolyan a koronavírus-járvány lehetséges veszélyeit az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ, ami nagyban hátráltatta az uniós tagországok védekezését is a járvánnyal szemben.
A felvezető videóban elhangzottakra a szakember elmondta, megvan annak a lehetősége, hogy állatról emberre, majd emberről emberre terjedjen a vírus. Egy légúton terjedő járvánnyal szemben sokkal nehezebb a védekezés. Hogy mire számítanak a hazai járványügyi szakemberek, valamint a további korlátozások lehetőségeiről és a jelenlegi korlátozások hatásáról is kifejtette a véleményét a Magyarország élőben extra vendége.

Európában minden állam és a világon is szinte mindenki próbálja a saját alkotmányos szabályaival megfékezni a járvány terjedését. Van, aki nem ezzel foglalkozik és 10 éve folyamatosan azt mantrázzák, hogy veszélyben a magyar demokrácia -  vélekedett Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója.

„Azt láthatjuk hogyha Európán belül maradunk, hogy minden államban az intézkedések ugyanabba az irányba mutatnak. Vannak eltérések, hogy ki-ki a saját alkotmányos rendjével összhangban hogyan vezette be ezeket. Tipikusan a mi térségünkben, a mi régiónkban, Közép-Kelet-Európában van alkotmányos szabályozása ezeknek a rendkívüli jogi rendeleteknek, itt tipikusan ezek kerültek bevezetésre.”

HírTV