2023. 12. 04. Hétfő Borbála, Barbara napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Magyarország élőben

Kovács Attila: Az Európai Bizottság későn és komolytalanul reagált a válságra

Brexit, koronavírus-világjárvány, lengyel-magyar ellenállás. Csak három olyan téma az elmúlt egy évből, amely komolyan próbára tette az Európai Bizottságot. De mozgalmas éve volt Brüsszelben és Strasbourgban a magyar diplomáciának is, hiszen szinte havi rendszerességgel kellett a jogállamisági kritikákra válaszolni. Évértékelő Ifj. Lomnici Zoltánnal, a Századvég jogi szakértőjével és Kovács Attilával, az Alapjogokért Központ projektvezetőjével.

  • Kovács Attila: Az Európai Bizottság későn és komolytalanul reagált a válságra

„Ugye több mint egy éve fedezték fel a koronavírus-járvány első fertőzöttjeit Vuhanban, Kínában, az Egészségügyi Világszervezet pedig márciusban világjárvánnyá nyilvánította a Covid19-es fertőzést. Globálisan eddig közel 78 millió ember esett át ezen a fertőzésen és közel kétmillió halálos áldozatot követelt. Ezek a járványügyi járványügyi adatok és hatások. A politikában milyen hatásai voltak a világjárványnak?”

-          kérdezte Földi-Kovács Andra.

„Az Európai Unió válságkezelése, a világjárványt illetően két dolgot szeretnék kiemelni. Az egyik az, hogy az év elején az Európai Bizottság meglehetősen későn és komolytalanul reagált gyakorlatilag erre a válságra és ez az EU több államában (…)  emberéletekben okozott veszteséget. A másik dolog, amit szeretnék kiemelni az a gazdasági-társadalmi válságnak a kezelése, ami a koronavírus-válság - sajnos -nyomában jár”

-          válaszolta Kovács Attila.

„Emlékezhetünk arra, hogy az első hullám idején az Európai Bizottság egyébként nemtetszését fejezte ki a tekintetben is, hogy a tagállamok lezárták a határokat és szigorúbb határellenőrzést vezettek be nyilván a járvány terjedésének megakadályozása érdekében. Ha már a határok lezárása, akkor sok mindent azért áttranszformált ez a vírus vagy sok mindenről alkotott felfogást, többek között a határokról és a határellenőrzés szükségességéről is. Mit még?”

-          kérdezte a műsorvezető.

„Minden válsághelyzet alkalmas arra, hogy a gyenge pontjait egy szövetségi rendszernek feltárja és hamar megmutatkozott ez az Európai Unió és valljuk be őszintén az Egyesült Államok tekintetében is. Nagyon fontos egyébként, hogy ilyenkor a vezetők milyen döntéseket hoznak (…).”

-       reagált Ifj. Lomnici Zoltán.

Hír TV

További epizódok

Szanyi Tibor: Nem találtunk a történelemben olyan korszakot, ami szociális értelemben milliókat emelt fel

Szanyi Tibor: Nem találtunk a történelemben olyan korszakot, ami szociális értelemben milliókat emelt fel

A Magyarország élőben vendégeként Szanyi Tibor a Kádár-tervről és az ellenzéki összefogásról beszélt. 2021. szeptember 10.
Deutsch Tamás: Gyalázatos módon nekitámadt az Európai Bizottság a lengyeleknek

Deutsch Tamás: Gyalázatos módon nekitámadt az Európai Bizottság a lengyeleknek

A Magyarország élőben vendége Deutsch Tamás fideszes ep-képviselő volt. 2021. szeptember 10.
Csizmazia Gábor: 2001. szeptember 11-e alapvetően megváltoztatta az amerikai társadalom gondolkodását

Csizmazia Gábor: 2001. szeptember 11-e alapvetően megváltoztatta az amerikai társadalom gondolkodását

A Magyarország élőben vendége Csizmazia Gábor, a NEK Amerika Tanulmányok Kutatóintézetének munkatársa volt. 2021. szeptember 10.

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!