2020. május 25.,
hétfő, Orbán napja

Kósa Lajos:„Ha vissza lehet élni a mentelmi joggal, az ellenzék vissza is fog”

Hír TV

2019. június 12., szerda 20:17

Vitázott az Országgyűlés a lex Czeglédyről. Kósa Lajost, a Fidesz önkormányzati kampányfőnökét többek között az egyre gyarapodó ellenzéki főpolgármester-jelöltekről is kérdezte Velkovics Vilmos műsorvezető a Hír TV szerda esti, Magyarország élőben című műsorában.

Éles vita volt a Lex Czeglédyként ismertté vált törvényjavaslatról szerdán a parlamentben.

A DK megvédte az őszi önkormányzati választáson is elinduló, költségvetési csalással gyanúsított Czeglédyit.

Czeglédy Csabát 6 milliárd forintos adócsalással vádolta meg a bíróság. Az MSZP és Gyurcsány Ferenc ügyvédje másfél évig börtönben volt. A DK azonban európai parlamenti képviselőnek jelölte, ezért kiengedték. A politikus mentelmi jogát a Nemzeti Választási Bizottság megszavazta, ezért a bíróság megszüntette az ellene indult büntetőeljárást.

Emiatt kezdeményezte a Fidesz a mentelmi jog szigorítását.

A Gyurcsány-párt kitart megvádolt politikustársa mellett. Arató Gergely rágalomnak nevezte a Czeglédi ellen felhozott vádakat, szerinte a mentelmi jog pedig az ellenzéki képviselők utolsó védvonala.

Ha sikerül a kétharmados törvényt elfogadni, már csak a következő választásokra lesz hatályos – mondta Kósa Lajos. A célja ennek a törvénynek a fideszes politikus szerint az, hogy visszaeső bűnöző ne lehessen képviselő. A makói diákszövetkezet ügyében már jogerős ítélet is született, ahol Czeglédy ugyan csak szervező volt, de az elkövetőket jogerősen elítélte a bíróság.

„Czeglédy mutatott rá arra, illetve az ellenzék, hogy itt van egy joghézag. Az történt, hogy a Czeglédy előzetesben volt. Beadták a bíróságra a vádiratot, vádat emeltek ellene, és a Czeglédyt a DK felírta a listának a 34. helyére – amivel nem lehet bejutni az EP-be – viszont meg kellett állítani a bírósági eljárást”

– fogalmazott Kósa Lajos és hozzátette: Gyurcsányék pártja „menedéket adott Czeglédynek”, visszaéltek a mentelmi joggal.

A „nagy ellenzéki összefogás” egyvalamiben valósult meg: a komplett ellenzék megszavazta Czeglédynek a mentelmi jogot, hogy képviselő-jelöltté válhasson – mondta Kósa Lajos.

A Fidesz önkormányzati kampányfőnöke szerint az egy jó kérdés, mit tudhat Czeglédy, aki miatt még a magyar ellenzék Jobbikos és Mi Hazánk Mozgalom képviselői is a személye mellett szavaztak. Kész Zoltán kampányát és a Momentum olimpiaellenes kampányát is ő finanszírozta.

„Olyan háttérembere az ellenzéknek, rengeteg pénzzel – hatmilliárd forint elsikkasztott pénz sorsát még nem tudjuk –, ami megalapozhatja azt az elgondolást, nem véletlen, hogy a Czeglédyt kimentették. Ha vissza lehet élni a mentelmi joggal, az ellenzék vissza is fog”

– nyilatkozta Kósa Lajos.

Arra a felvetésre, hogy a baloldali főpolgármester-jelölt választás milyen mély érdek ellentéteket fedett fel, a fideszes politikus úgy reagált:

Karácsony Gergelyen kívül úgy látszik mindenki tudta, hogy Gyurcsány Ferenc hazudik nappal, éjjel meg este.

„Gyurcsány Ferenc egy teljességgel megbízhatatlan politikai kalandor, aki bármely szövetségesét pillanatnyi előnyök érdekében azonnal elárulja”

– szögezte le Kósa Lajos.  

„Az egész egy olyan bolhacirkusz, ami a legjobb látleletet mutatja az ellenzék mai állapotának”

– tette hozzá a Fidesz önkormányzati kampányfőnöke, aki szerint Kálmán Olga jelölése a főpolgármesteri posztért csak arra jó, hogy a DK demonstrálhassa, hogy ő az ellenzék vezető ereje és meg tudja nyerni az ellenzéki jelöltek előválasztását.

Hír TV