2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 04:00

Belföld

Kónya Imre: az ellenzék ellenállt a kommunista szalámizásnak

Harminc évvel ezelőtt kilenc párt, szervezet állt össze, hogy együtt lépjen fel a Kádár-rendszerrel szembe. Az Ellenzéki Kerekasztalról Kónya Imrét, a Független Jogász Fórum egyik alapítóját kérdeztük.

  • Kónya Imre: az ellenzék ellenállt a kommunista szalámizásnak

Fejti György az MSZMP titkára nem gondolta tartós képződménynek a Független Jogászfórumot. Az ő megbízatása az volt, hogy felmérje az ellenzékieket. Sorra megjelent az ellenzék képviselőivel, azzal a céllal, hogy MSZMP magába komptromitálja őket – idézte fel a 30 évvel korábbi eseményeket Kónya Imre.

Fejti volt elég intelligens látni, hogy fordulópont történt. A Független Jogászfórum szervezte Ellenzéki Kerekasztal a Párt megosztási taktikáit keresztül húzta úgy is, hogy nagy rivalizálás volt a résztvevők közt. Reménytelennek tűnt, főleg az SZDSZ és az MDF egy asztalhoz ültetése. A nagy ellenzéki március 15-iki tüntetés után jött végül a felhívás, és március 22-én volt az első ülés. Bíró Zoltán, az MDF akkori elnöke szerint semmiféle kerekasztalra nem volt szükség, de végül mégis eljöttek– idézte fel a történteket Kónya Imre.

Sólyom László, Kövér László, Boros Imre: számos olyan név, akiket ma már képtelenek lennénk elképzelni egyazon asztal mellett. Tíz évvel az ellenzéki kerekasztal létrejötte után ez a társaság még össze tudott ülni, Orbán Viktor ekkor miniszterelnök volt, Kövér László pedig titkosszolgálati miniszter. Mindenki eljött akkor, ma már valószínűleg ez nem sikerülne, hisz sokan meg is haltak azóta– véli Kónya Imre.

A 30. évfordulóra megalakult Bizottság felvetésére dokumentumfilmek készülnek, konferenciákat tartanak. Kónya Imre dédelgeti a Rendszerváltozás Múzeumának ötletét Szabadság Háza név alatt. Ez lehetne a demokratikus, szabad Magyarország emlékhelye.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!