2019. április 23.,
kedd, Béla napja

„Kommunisták elöl menekültünk, most terroristák elől menekülünk”

Hír TV

2019. március 13., szerda 20:07, frissítve: szerda 21:18

Diktatúra, hiperinfláció, nyomor. Naponta ezrek hagyják el Venezuelát a kilátástalanság miatt. A Hír TV Magyarország élőben című műsorának vendége volt Balthazár István egykori gyártulajdonos, aki 62 év után költözött vissza Magyarországra.

Kommunisták elől menekültek, és most egy terrorista és kábítószercsempész kormány üldözött el minket: így összegezte történetét Baltazár István, aki 62 év után volt kénytelen elhagyni választott hazáját.

Pár éve azonban már érlelődött a döntés a venéz-magyar Baltazár családban, hogyha nem javul a helyzet, lépni kell. Az infláció 1.600 000 volt. A gyilkosságok nőnek, tavaly háború nélkül 26 ezer gyilkosság történt az országban. Se kórházak, se gyógyszerek semmi. Nem volt biztonságos– ecsetelte a helyzetet, aki hazánkban nyolc éve járt először 10 napra, lányai pedig a Balassi Intézet révén egy 3 hetes táborában ismerték meg hazánkat.

Nem volt nehéz a család számára a döntés, bár egzisztenciájuk ott maradt: a ház, két kocsi, üzem, barátok eltűntek. Arra a kérdésre, hogy magyar vagy venezuelai identitású-e Baltazár István válasza az volt, hogy mindkettőre egyformán büszke. 

Feleségének ottani, 100 tagú családjából 40 fő már elment, és ezek az arányok az ország egészére kivetíthetőek. Tavaly 4 millió ember ment el Venezuelából, akiknek 70% Argentina, Chile, Equador és Brazilia felé vették útjukat. Kevesen jutnak el Mexikóba még kevesebben az USA-ba, Európa felé pedig főleg Spanyol és Olaszország felé áramlanak kevesen.

A venezuelaiak összetartását jelzi, hogy a Baltazár család beilleszkedését itthon olyan venézek segítik, akiknek nincs ugyan közük a magyarsághoz, hanem évtizedekkel ezelőtt jöttek ide dolgozni. Az ő társaságuk, a "Venezuela Mire" nagyon sokat segített a családnak, így most március 15-én velük együtt ünnepelnek a hazatérők. A "Disszidensek Csoport" pedig olyan személyekből áll, akik a világdiaszpóra szülötteiként úgy döntöttek visszatelepednek hazánkba. Az ő sorsukról most könyv is készül.

Baltazár István szerint bár érik a változás második hazájában, két generáció kell ahhoz, hogy olyan lehessen az ország, mint 20 évvel ezelőtt. Politikai kérdésekbe nem akart bocsátkozni, de hálás a magyar kormánynak és leginkább az itteni népnek, hogy engedték visszajönni őket. Nyitott karral fogadtak és szeretnek minket, nem panaszkodhatok általánosságban