2020. szeptember 19.,
szombat, Vilhelmina napja

Kollár Lajos: Várhatóan a különféle nagy rendezvényeket tovább kell korlátozni

Hír TV

2020. szeptember 9., szerda 20:21

Hamarosan újabb korlátozásokat vezethetnek be a koronavírus-járvány miatt Magyarországon. Kollár Lajos, Kásler Miklós miniszter tanácsadója a Hír TV Magyarország élőben című műsorában elmondta, hogy tovább szigorítások várhatók a nyilvános rendezvények és az éjszakai szórakozóhelyek esetében és az orvosoknak meghirdetett kongresszusokat is törölni fogják.

„A Jakab Ferenc vezette kutatócsoport azt mondta, hogy a rossz kimenettel is számolni kell, hogy jelentősen megnőhet a kórházba kényszerülő betegek, a kórházban ápolt betegek száma. Fogja tudni a magyar egészségügy kezelni ezt a jelentős növekedést?”

-          kérdezte Velkovics Vilmos műsorvezető.

„Én azt gondolom, hogy biztos, hiszen tavasszal is tudtuk, amikor várhatóan azért sokkal több megbetegedés volt. 200 körül van a kórházban fekvő betegek száma és most megemelkedett huszonegykettő a gépre szoruló beteg és körülbelül 6000 ágy rendelkezésre áll. A miniszter úr rendelkezése értelmében 20 százalékot kell most biztosítani. Tehát attól, hogy ezt a határt elérjük attól még nagyon messze vagyunk és nyilvánvalóan további megszorító intézkedések lehet megtenni. Én egy kicsit optimistább vagyok ebben a dologban.(…) Ha ez így megmaradni, hogy napról-napra 500 fölötti fertőzésszám van, akkor ki lehet ezt számolni és tényleg egy drasztikus szám jöhet ki belőle. Én azt gondolom, hogy ez a szám azért csökkenni fog. (…)”

-          válaszolta Kollár Lajos.

„Szlávik János szerint csak egyetlen egy intézkedéssel lehetne legyőzni a vírust, az pedig a kötelező maszkhasználat. Ez számításban van?”

-          tette fel a kérdést a műsorvezető.

„Sokféle módon lehet küszködni. Az örökzöld, ami elhangzott százszor, ezerszer, csak nem veszik komolyan, az valóban a maszk használata, a távolságtartás, a gyakori kéz és egyéb körülöttünk lévő tárgyak fertőtlenítése.(…)  Vannak elképzelések. A legközelebbi intézkedés várhatóan az lesz, hogy különféle nagy rendezvényeket tovább kell korlátozni és a múlt heti értekezleten arról beszéltünk miniszter úrral, hogy az orvostársadalomnak példát kell statuálni és elsősorban az orvosszakmai kongresszusokat kell letiltani, ismereteim szerint ez napokon belül bekövetkezik. Úgy gondolom, hogy az éjszakai szórakozóhelyek nyitvatartását is korlátozni kell és aztán a járvány lefolyásának megfelelően további korlátozó intézkedéseket feltétlen be kell vezetni.”

-          mondta Kollár Lajos.

Hír TV