2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Magyarország élőben

Kocsis Máté: Méltánytalan és ízléstelen, amit Pikó András tesz

Azért álltam bele ebbe a vitába, mert annyira méltánytalan és ízléstelen, amit a polgármester úr csinál, hogy emellett már nem mehet el az ember szó nélkül – mondta el Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Hír TV Magyarország élőben extra című műsorában. A politikus arra reagált, hogy Pikó András nemrégiben lemondásra szólította fel. Ezt követően Dr. Szakos Attila patológus és Halkó Petra a svéd helyzetet értékelte, míg Koji László, az ÉVOSZ elnöke az építőipar kilátásairól beszélt Velkovics Vilmos műsorvezetőnek.

  • Kocsis Máté: Méltánytalan és ízléstelen, amit Pikó András tesz

Lemondásra szólította fel a kerület országgyűlési képviselőjét, Kocsis Mátét Józsefváros polgármestere, Pikó András. A kerületi vezető azt állítja, az országgyűlési képviselő egy politikai hadjárat keretében kisemmizi Józsefvárost. Mennyire sikerült Pikó Andrásnak telibe találni a labdát ezzel az állításával – kérdezte a Fidesz frakcióvezetőjét Velkovics Vilmos műsorvezető.

Azért álltam bele ebbe a vitába, mert annyira méltánytalan és ízléstelen, amit a polgármester úr csinál, hogy emellett már nem mehet el az ember szó nélkül

– válaszolta Kocsis Máté.

A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője ezt követően arról beszélt, hogy a kerület polgármestere azt kifogásolja, hogy a kormány azokat a forrásokat, amelyeket az önkormányzatoknak adott volna, azt a járvány elleni védekezési alapba átcsoportosította. Kocsis Máté hangsúlyozta, hogy

a kormány az eddigi intézkedésekre 95 százalékban a saját pénzét fordította, és csak 5 százaléknyi összeg az, amit a többi szektornak kell összeadnia.

A politikus kitért arra is, hogy a „fel nem használt” kifejezés ütötte meg leginkább a fülét Pikó nyilatkozataiban. Ennek utánajárt, és kiderült, hogy a kerület első embere sem februárban, sem márciusban, a járvány előtt nem hívta le azokat az összegeket, amelyeket Kocsi Máté a korábbi polgármester, Sára Botond programjaira lobbizott ki. S ennek tudatában Pikó András képes volt kiállni, és azt állította, hogy a forráselvonásnak Kocsis Máté és a kormány az oka. 

A frakcióvezető felhívta arra a figyelmet, hogy

Pikó nem végzi el a polgármesteri munkát, folyamatosan hárítja a felelősséget, és együttműködés helyett folyton konfrontálódik,

de most csúnyán lebukott.

Szakos Attila: Svédországban úgy látták, nem lehetséges a járványtól teljesen megkímélni az országot

Doktor úr, használjuk ki, hogy ön ott él és ott dolgozik a svéd egészségügyben. Ön mennyire látja megalapozottnak most így május közepén ezt a különutas svéd járványkezelési modellt?”

-        kérdezte  a műsorvezető.

"Igazából, akit ez komolyabban érdekel, van egy nagyszerű összefoglalás róla a Wikipédián, angolul is és ebből előviláglik a stratégia. A védekezésért felelős hatóság úgy látta, hogy nem lehetséges a járványtól teljesen megkímélni Svédországot, nem lehetséges bezárni a társadalmat és úgy gondolják, hogy túlságosan hosszú idő telik el addig, amíg egy védőoltást tudnak előállítani, amivel meg tudják védeni a teljes lakosságot. (…)

-        válaszolta Dr. Szakos Attila.

Halkó Petra: A svédek szinte semmilyen korlátozást nem hajtottak végre

„Az egész védekezés nélküliségnek az értelme az volt ugye, hogy megóvják a svéd gazdaságot. Mit oldott meg Svédország ezzel a lazasággal? Milyen állapotban vannak?”

-        tette fel a kérdést Velkovics Vilmos.

„Lényegében az, hogy bármire is készültek volna azt egy kicsit nehézkes kifejezni, ugyanis hát lényegében ők úgy fogták meg a járvány elleni küzdelmet, hogy valójában azon kívül, hogy az 50 fő feletti nyilvános rendezvényeket betiltották, semmilyen korlátozást nem hajtottak végre. Sem az egyetemek, iskolák, sem az üzletek, boltok, sportlétesítmények nem zártak be.”

-        válaszolta Halkó Petra.

Koji László: A legnagyobb probléma az új szerződés-kötések számának folyamatos csökkenése

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke, Koji László volt Magyarország élőben extra című műsorunk és Velkovics Vilmos műsorvezető vendége.

Az építőiparban a rendelési állomány az elmúlt időszakban közel 18 százalékkal esett vissza az egy évvel ezelőttihez képest. A teljesítés ugyanakkor mindössze 3-5 százalékkal, ami sokkal jobb, mint az Európai Unió számos országában, ahol ez 15-20 százalékot jelent.

A járvány előtti, szinte maximális sebességgel dübörgő teljesítmény elérése azonban még odébb van. Várhatóan szeptembertől kezd el javulni az építőipari termelés és lehet az építőipar ismételten húzó ágazat.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!