2020. augusztus 14.,
péntek, Marcell napja

Keresztes László Lóránt: Elfogadhatatlan a román elnök kijelentése

2020. május 11., hétfő 19:01

Nem lehet elég keményen fogalmazni, hogy ennek megálljt parancsoljunk

Ma délután a skandináv országok budapesti nagyköveteivel kávézott Szijjártó Péter külügyminiszter, akik – hivatalos indoklás szerint – megkérdőjelezték Magyarország demokratikus voltát. Az LMP viszont Románia demokratikus voltában kételkedik.

„Az a baj, hogy nagyon sok mindenen felháborodtunk az elmúlt időszakban. Ugye ez az év egy szimbolikus év, száz évvel a trianoni diktátum után. Joggal tartottunk tőle, hogy a romániai belpolitika szereplői ezt az évet arra használják fel, hogy egymásra licitálva magyar ellenes kirohanásokat, nyilatkozatokat tesznek. Ugye az elmúlt időszakban hallhattuk Klaus Johannis elnöknek az egészen elfogadhatatlan kritikán aluli megnyilvánulását. Most az elmúlt napokban is újabb fejleményeket láttunk konkrétan a román törvényhozásban lehetetlenítették el, hogy konkrétan felvetődjön nemzeti rendelkezésnek a székelyföldi önkormányzatiságnak a kérdése és általában, hogy olyan kérdéseket tárgyaljon a törvényhozás, ami bármilyen módon érinti vagy összefüggésbe hozható Románia nemzetállami jellegével”

- mondta az LMP frakcióvezetője, Keresztes László Lóránt.

 

Papp Gábor: Hévíz már várja a vendégeket

A teljes újranyitásra készülnek a fürdővárosok, köztük Hévíz is. A hétfői Magyarország élőben extrában Skpye-on kapcsoltuk Papp Gábort, Hévíz polgármesterét.

Mekkora volt az érdeklődés, hányan fürödtek a hétvégén a tóban? – tette fel kérdését a műsorvezető.

"Az adatok szerint több százan, hétvégén 800 feletti volt a fürdőzők száma. Ahogy a polgármester fogalmazott nem is inkább a vízben kell a távolságtartásra figyelni, inkább az öltözőkben és napozás közben kell betartatni a szabályokat. Egyébként a strandolók mindenhol maximálisan eleget tettek az előírtaknak. Ha lehetne már holnap minden szolgáltatást újra beindítanának Hévízen, de nyilván erre még nincs lehetőség"

– tette hozzá Papp Gábor.

 

Dr. Galgóczy Ágnes: Nem tudunk mindent időben megjósolni

Dr. Galgóczy Ágnes, epidemiológus, járványügyi szakember beszélt az esetleges második hullám lehetőségéről és egyéb fontos információkról a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban.

Az epidemiológus elmondta, hogy a jelenlegi intézkedések célja az volt, hogy az egyszerre történő tömeges megbetegedéseket elkerüljük. Emiatt azonban nem alakulhatott ki a lakosság körében a természetes immunitás a vírussal szemben, így amíg nincs védőoltás addig számítani lehet egy második hullámra, melyet a szakember ősszel lát a legesélyesebbnek.  A járványügyi megelőzés esetén a klasszikus módszerek működnek, a leghatékonyabb a társadalmi távolságtartás.

HírTV